zmienna pomocnicza
Maryla27: dodaję zmienną pomocniczą 2x=t
założenie t>0
z czego wynika to założenie?
30 kwi 14:14
5-latek: A jakie wartosci przyjmuje funkcja wykladnicza?
30 kwi 14:15
5-latek: No i jak Maryla 27 ?
30 kwi 14:26
Maryla27: (0,
∞)
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dziękuję.
30 kwi 14:39
Jack: A czy funkcja ax przyjmuje wartosci ujemne?
Sprawdz sobie podstawiajac za iksa zarowno liczby dodatnie jak i ujemne dla funkcji
f(x) = 2x
30 kwi 14:40
Maryla27:
f(x)=a
x , a>0, a≠1
f(0)=1
f(2)=4
30 kwi 14:47
zef: Według mnie można pominąć takie założenie, bo po powróceniu do zmiennej "x" i tak dostaniemy
sprzeczność w przypadku gdy t<0
30 kwi 14:49
dociekliwy:
Przy podstawianiu ax = t , zawsze musi być założenie: t > 0.
30 kwi 14:53
Maryla27: Nie ryzykowałabym.
x też nie może być w mianowniku i jest to oczywistość, ale niewpisanie założenia x≠0 jest
błędem.
To jak to jest?
30 kwi 14:54
dociekliwy:
Jesli f(x) = 1/ax , to nie robisz żadnych założeń.
30 kwi 14:57
Maryla27:
bo ax>0 z własności funkcji wykładniczej
Dziękuję.
30 kwi 16:15