Fizyka
Michał: Dwie kule o promieniach R1 i R2 naładowano odpowiednio ładunkami Q1 i Q2 połączono
przewodnikiem o pomijalnej pojemności. Obliczyć ładunek ΔQ jaki przepłynie z jednej kuli na
druga.
Ładunek będzie przypływał do momentu aż do momentu wyrównania potencjału.
| | kq1 | | k(q1−ΔQ) | |
Czyli V1= |
| i V2= |
| |
| | R1 | | R2 | |
I z tego wyliczę ΔQ ma to zadanie zrobione w ten sposób jakiś sens ?
30 kwi 13:58
'Leszek: Przeplynie miedzy kulkami ladunek :
| | R1*Q2 − R2*Q1 | |
ΔQ= | |
| | |
| | R1 + R2 | |
30 kwi 14:17
Michał: Czyli wynik wychodzi błędny, możesz napisać jak doszedłeś do poprawnego wyniku ?
30 kwi 14:19
'Leszek: Tak jak napisales poprawnie ladunek bedzie przeplywal miedzy kulkami az do
wyrownanie sie potencjalow czyli :
| | q2 R1 | |
k q1/R1 = k q2/R2 ⇒ q1 = |
| |
| | R2 | |
q
1 ladunek jaki pozostanie na kulce o promieniu R
1
q
2 ladunek jaki bedzie na drugiej kulce
Zasada zachowania ladunku : Q
1 + Q
2 = q
1 +q
2
Czyli Q
1 + Q
2 = q
2 *(1 + (R
1/R
2 )) ⇒ q
2 = .......
i wowczas ΔQ= | Q
2 − q
2 |
30 kwi 14:34
Michał: Dziękuje bardzo, za pomoc.
30 kwi 14:50
'Leszek: Lub II sposob :
k *(Q1 − ΔQ)/R1 = k*(Q2 + ΔQ)/R2
Czyli
( Q1 −ΔQ)*R2 = ( Q2 + ΔQ) *R1
Tez otrzymasz ten sam wynik , jezeli nie masz wartosci liczbowych to uzyj wartosci
bezwzglednej | | ,powodzenia w nauce fizyki !
30 kwi 15:03
'Leszek: W podobny sposob mozna rozwiazac zadanie z kondensatorami :
Dane sa dwa kondensatory , C
1 pojemnosc pierwszego kondensatora
naladowanego ladunkiem Q
1 i C
2 pojemnosci drugiego kondensatora
naladowanego ladunkiem Q
2 .
Jaki ladunek przeplynie miedzy kondensatorami po ich polaczaniu rownoleglym ?
Wowczas U
1 = U
2 ⇔( Q
1 − ΔQ )/C
1 = ( Q
2 + ΔQ )/C
2
| | Q1*C2 − Q2 *C1 | |
Czyli ΔQ= | |
| | |
| | C1 + C2 | |
30 kwi 16:16