30 kwi 13:40
Adamm: funkcja jest parzysta gdy
∀x∊Df −x∊Df ∧ f(−x)=f(x)
nieparzysta gdy ∀x∊Df −x∊Df ∧ f(−x)=−f(x)
dziedzina to ℛ i oczywiste że dla każdego x∊ℛ również −x∊ℛ
f(−x)=3*(−x)=−3x=−f(−x) oraz f(−x)=−3x≠f(x)=3x (równość tylko wtedy gdy x=0)
więc funkcja jest nieparzysta oraz nie jest parzysta
i przestań wstawiać ciągle te zadania ze swoimi rysunkami które nic nie wnoszą do zadania
30 kwi 13:47
Jerzy:
"więc funkcja jest nieparzysta oraz nie jest parzysta" .... co to znaczy ?
30 kwi 13:49
Tomek: Adamm nie podobają ci się moje rysunki to nie komentuj bo to twoje odpowiedzi nic nie wnoszą,
ps szacunek dla Jerzego za pomoc
30 kwi 13:53
Adamm: nie wnoszą bo nie potrafisz z nich skorzystać
30 kwi 13:55
Adamm: ciekawe co wniósł Jerzy
30 kwi 13:55
Tomek: nie ma czegoś takiego jak parzysta i nie parzysta − jest parzysta, nieparzysta albo ani taka
ani taka , a nie ma jednej i drugiej jednocześnie tyle to ja już wiem, to nie pisz głupot,
widzisz jak to jest fajnie jak ktoś po tobie pojedzie
30 kwi 13:56
Jerzy:
@Tomek
1) Jeśli f(−x) = f(x) , to funkcja jest parzysta
2) Jeśli f(−x) = −f(x), to funkcja jest nieparzysta
3) w innym przypadku ani nie jest parzysta, ani nieparzysta.
30 kwi 13:57
Adamm: Tomek ...
wracaj do podstawówki, a nie zawracasz gitarę
30 kwi 13:57
Tomek: Jerzy pomógł mi w wcześniejszych zadaniach od pół roku mi pomaga
30 kwi 13:57
Adamm: nic dziwnego, tylko Jerzy ma tyle cierpliwości
30 kwi 13:58
Tomek: czyli ta jest nie parzysta?
30 kwi 13:58
Jerzy:
f(x) = 3x
f(−x) = −3x = −f(x)
funkcja jest nieparzysta.
30 kwi 14:07
Tomek: adamm z tego co widzę to jesteś jednym z tych cwaniaczków studencików których sponsorują bogaci
tatusiowie którzy mają w pogardzie drugich ludzi , wszystkich mierzysz miarą siebie. Nie każdy
miał możliwości kształcić się, życie to walka o każdy kęs chleba ale ty tego nie wiesz, bo
całe życie miałeś wszystko , a skąd to wiem ? bo gdybyś poznał życie to nabrałbyś skromności
dzieciaku , lepiej naucz się kultury bo może z matmy jesteś dobry ale manier ci brak
30 kwi 14:08
Tomek: Dzięki Jerzy
30 kwi 14:08
5-latek: Tomek tak nie osadzaj
Skad wiesz ze o nie uczyl sie wiecej od ciebie zeby do tego dojsc.
Wiecej szacunku do innych
Z tego co widze to jestes zwyczajnym leniem
30 kwi 14:11
Adamm: gardzę tobą za twoją niewyparzoną mordę, nic innego
30 kwi 14:11
Mat: Adamm mówiłem, że się musisz napić
30 kwi 14:13
Jerzy:
Adamm ... spokojnie
30 kwi 14:15
5-latek: To nie chodzi o to
kazdy mysli ze jesli ma biednych rodzicow to mu wszystko wolno bo nie ma warunkow do nauki
Gowno prawda . Znam wielu takich co umieli wiecej niz bogatych rodzicow bo im sie chcialo
uczyc
Moi rodzice pracowali w PGR (nie wstdze sie tego ) i nie bylo bogato ale cos umie .
Jescze mysli ze ma prawo pouczac innych jak maja postepowac . Tez gowno prawda . Nie ma prawa
skoro sam inaczej nie postepuje
Moz ez tego z eon jet biedny mam mu sie klaniac po pas ? Tak ?
30 kwi 14:20
Mat: Ale nikt nie mówił, że ktoś jest biedny a szczególnie nie mowil tego Tomek. Wypijmy na zgodę:
30 kwi 14:22
Adamm: Mat, ty to chyba już jesteś na jakimś alkoholu, więcej ci raczej nie potrzeba
30 kwi 14:24
5-latek: Patrz post 14 : 08
Ale
30 kwi 14:24
Jerzy:
Nie wiem co bierzecie Panowie, ale bierzcie po pół

Spadam. Do zobaczenia
30 kwi 14:26
Mat:
30 kwi 14:28
Tomek: Ale dlaczego Adamm mnie obraża i pisze mi głupoty ? sam pierwszy zaczął a teraz odwraca kota
ogonem , wszyscy dziś imprezują na majówkach a ja siedzę przy matematyce to nie nazywaj mnie
leniem, wszystko osiągnąłem sam chodzę do szkoły dla dorosłych , tam musisz uczyć się sam ,
nikogo nie proszę o rozwiązywanie za mnie zadań tylko o wytłumaczenie mi tego i tak zrobiłem
postępy po 20 latach przerwy w nauce. Adamm właśnie tymi słowami potwierdziłeś co napisałem o
tobie , 5−latek źle zrozumiałeś moją wypowiedź

Ludzie sukcesu są dla mnie inspiracja aby
się od nich uczyć, nikomu nie zazdroszczę niczego, ale gość jest za bardzo zarozumiały ,
uszczypnął mnie pierwszy to odpowiedziałem , pełna kultura na końcu napisał ze gardzi mną
czyli miałem rację co pisałem
30 kwi 14:34
Adamm: Tomek, przestań się kompromitować, ok?
30 kwi 14:39
Tomek: skompromitowałeś się to się ty , nic już lepiej nie pisz, forum jest aby pomagać ludziom a nie
obrażać że nic nie umieją , gdyby tu były same orły to Forum zadankowe nie byłoby potrzebne.
Ktoś zadaje pytanie a ty od razu atakujesz, to jakiej spodziewałeś się reakcji? dostałeś
lekcję w życiu, lepiej dostać na forum niż w realu po zębach od kogoś za takie zachowanie.
30 kwi 14:51
Adamm: problem w tym że nie obrażam cię za twoją niewiedzę, ale za twoje nastawienie
to kompletnie uzasadnione
30 kwi 14:53
Tomek: ale jakie nastawienie ? chcę się czegoś nauczyć
30 kwi 14:55
Adamm: Adamm nie podobają ci się moje rysunki to nie komentuj bo to twoje odpowiedzi nic nie wnoszą,
ps szacunek dla Jerzego za pomoc
nie ma czegoś takiego jak parzysta i nie parzysta − jest parzysta, nieparzysta albo ani taka
ani taka , a nie ma jednej i drugiej jednocześnie tyle to ja już wiem, to nie pisz głupot,
widzisz jak to jest fajnie jak ktoś po tobie pojedzie
przed tym jeszcze jak cokolwiek powiedziałem co mogło cię obrazić
a to już przybiło gwóźdź do trumny
adamm z tego co widzę to jesteś jednym z tych cwaniaczków studencików których sponsorują bogaci
tatusiowie którzy mają w pogardzie drugich ludzi , wszystkich mierzysz miarą siebie. Nie każdy
miał możliwości kształcić się, życie to walka o każdy kęs chleba ale ty tego nie wiesz, bo
całe życie miałeś wszystko , a skąd to wiem ? bo gdybyś poznał życie to nabrałbyś skromności
dzieciaku , lepiej naucz się kultury bo może z matmy jesteś dobry ale manier ci brak
30 kwi 14:57
dociekliwy:
Tomek , jak czegos nie rozumiesz, to pisz.Jest wiele osob na tym forum, ktore pomogą.
30 kwi 15:02
30 kwi 15:02
Adamm: chodzi o to że nic nie rozwiązałeś
nic nie wnoszą, nie możesz na ich podstawie stwierdzić własność funkcji jaką jest
parzystość/nieparzystość
"nie wnoszą bo nie potrafisz z nich skorzystać"
to było odnośnie mojego postu, napisałeś że mój post nic nie wniósł
30 kwi 15:05
Adamm: dobrze albo źle ci nie pomoże
przecież widziałem jak próbujesz to robić w innych postach,
ciężko patrzeć jak ktoś coś robi źle, taka jest
po prostu ludzka natura
30 kwi 15:08
Quake: karmisz trolla adamm, był już taki jeden maciu się chyba nazywał
30 kwi 15:09
Adamm: Quake, wątpię że to troll
maciu to był po prostu inny poziom
30 kwi 15:11
Eta:
@Adamm
Jeszcze kilka "takich" wpisów i zostaniesz zablokowany na cały tydzień !
30 kwi 15:15
Adamm: Eta, o które wpisy dokładnie chodzi
30 kwi 15:17
Mat: Mówiłem żeby się napić .
30 kwi 15:17
Mat: I się rozejsc
30 kwi 15:17
Eta:
Na tym forum ma być kultura!
Pomagasz ... jest ok
Nie chce Ci się pomagać ... też ok (ale............ bez zbędnych komentarzy)
Więcej pokory .... ciągle Ci o tym przypominam!
wiedza ≠ kultury
30 kwi 15:18
Adamm: ale o które posty chodzi, może z tymi na początku trochę przesadziłem, z tym się zgadzam,
ale później już byłem spokojny
30 kwi 15:19
Adamm: możemy pogadać o tym jakie zachowanie jest złe, a jakie nie, a nie straszyć że mnie
za chwilę zablokujesz, przecież jesteśmy dorośli
30 kwi 15:21
Mat: Adamm dorosły czyli alkohol możesz pić?
30 kwi 15:22
Eta:
Swoje nie zawsze kulturalne wpisy możesz odczytać sam!
Czasu Ci zabraknie na ich odczytanie ( bo jest ich hohoho...........
30 kwi 15:22
Eta:
I spokój ...... od teraz! i bez komentarzy !
30 kwi 15:23
Adamm: Eta, ja tam widzę tylko parę, naprawdę nie było tam ich aż tyle
chyba sama ich nawet nie czytałaś, tylko przejrzałaś po trochu
30 kwi 15:23
Eta:
Przejrzyj całe forum! to zobaczysz!
30 kwi 15:24
Quake: matura 2017 − to twój nick eta z wczoraj?
30 kwi 15:24
Eta:
30 kwi 15:25
Adamm: dziwne zresztą, że takie komentarze o niekulturalnym zachowaniu trafiają tylko do mnie
zresztą, to jest zamiatanie problemów pod dywan, ale nic dziwnego, nic innego z tym raczej
nie można zrobić
30 kwi 15:29
Eta:
Ostatnie ostrzeżenie!
30 kwi 15:30
Adamm: nie mam zamiaru patrzeć jak ktoś mi grozi, chyba rozumiesz?
jak chcesz to to zrób, proszę cię bardzo
30 kwi 15:32
Eta: Prośba spełniona !
30 kwi 15:33
Mat: Setkę wódki dla tego Pana
30 kwi 15:33
Eta:
Mat chcesz tego samego?( czyt. bana)
30 kwi 15:35
Mat: Eta, nie chcę. Odbija mi od tej matematyki ^^
30 kwi 15:36
Eta:
To idź na spacer .....
Ja właśnie idę z

....
30 kwi 15:37
Mat: Ale mi spacery nie pomagają, to dłuższy kryzys, Eta
30 kwi 15:39
Quake: ten kto ma admina ten ma władzę
30 kwi 15:42
Tomek:

F(x)= 5−x
2 dla xeR
Tabelka : X −3,−2,−1,0,1,2,3
Y−4, 1, 4,5,4,1,4
dlaczego rysunki nic nie dają ?
30 kwi 17:05
Tomek: oczywiście f. parzysta
30 kwi 17:07
Tomek: Dociekliwy − pisze pracę semestralną z funkcji , wiele osób mi tu pomogło np. Jerzy i inni,
niestety są też tacy którzy wszystkie rozumy pozjadali i zamiast pomagać to trolują , uczę się
sam a więc wiele już umiem ale mam jeszcze luki mam prośbę wstawię zdjęcie z zeszytu ( nie
mojego ) i powiedz mi czy ta funkcja może być parzysta czy nie bo na moje oko to ani jedna ani
druga ale podaj swoją opinię
http://www.fotosik.pl/zdjecie/888c2fc8a0cfc41a ja myślę że ta odpowiedź na zdjęciu jest błędna
30 kwi 17:20
Tomek:

ps. chodzi mi o to że wykres na osi bardziej idzie w bok wg mnie powinien być tak krzywo
odwzorowałem środek ale wiesz o co chodzi
30 kwi 17:34
5-latek: tak twoje rysunki z zesztu nic nie daja i guzik tez na nich widac
Moze sprawdz co wstawiasz
Masz wozry do ktorych podstawiasz i sprzwdzasz czy funkcja jest parzysta czy nie
Dlazcego tego nie robisz ?
Post 17 : 07 dlazcego parzysta ?
30 kwi 17:48
5-latek: Oczywiscie sprawdzam (pokaz obliczenia
30 kwi 17:49
5-latek:

Swoja droga gdybys wiedzial jak wyglada wykres funkcji y=5−x
2 to bys to wiedzial od razu
Ale najlepiej jest sie wymadrzac niz zajrzec do podrecznika jak wyglada wykres funkcji
parzystej czy nieparzystej
To jest wykres tej funkcji czyli y=−x
2 przesunieta 0 5 do gory
Dlazcego ta funkcja jest parzysta ?
30 kwi 17:52
5-latek: czekam na odpowiedz
30 kwi 18:03
Eta:
1/Wykres funkcji parzystej jest symetryczny względem osi OY
bo f(−x)=f(x)
2/Wykres funkcji nieparzystej jest symetryczny względem początku układu współrzędnych
bo f(−x)= − f(x)
Jeżeli tak nie jest ani w 1/ ani w 2/ przypadku
to funkcja nie jest parzysta i nie jest nieparzysta
Teraz popatrz na dane wykresy i odpowiedz na zadane pytanie
i to wszystko
Powodzenia
30 kwi 18:05
5-latek: Dobry wieczor
30 kwi 18:09
Eta:
Witam
30 kwi 18:10
Tomek:

Dzięki Eta − ale pytanie dotyczy tego wykresu w kształcie odwróconej litery S a nie tego co
odpowiedział 5 latek , a nie wiem na które jest odpowiedź narysuję jeszcze raz
3 maj 11:05
Tomek: jakiś błąd w tym programie coś innego wyświetla mi się
3 maj 11:06
Tomek:

teraz
3 maj 11:15
5-latek: Patrzac na ten wykres odpowiedz na pytanie
czy to jest wykres funkcji ?
jesli tak to dlaczego ?
jesli nie to dlaczego ?
3 maj 11:35
5-latek: Co bys powiedzial jakbym to ja mial w dupie odpowiedz na twoje pytanie ?
Dlatego wiecej nie pomagam
3 maj 16:33