Równanie kwadratowe - HELP!
Patryk: Równanie −x2 + bx − 1 = 0 z niewiadomą x nie ma pierwiastków rzeczywistych dla
A. b ∊ (−2;2)
B. b ∊ (−∞;2)
C. b ∊ (−∞;−2) U (2;+∞)
D. b = −2 lub b = 2
Da się to wyliczyć sprawniej niż po prostu przez podstawianie danych z odpowiedzi?
30 kwi 13:07
Jerzy:
Tak. Warunek: Δ < 0
30 kwi 13:08
Jerzy:
A właśiwie, to co chciałbyś podstawiać ?
30 kwi 13:17
5-latek: Patryk to co chciales zrobic to tylko mozesz zastosowac do odpowiedzi D) (masz tam konkretne
liczby
Jak sobie wyobrazasz podstawianie liczb z przedzialu np A ?
30 kwi 13:18
Patryk: Ehm, skoro b zawiera się w podpunkcie A to po podstawieniu powiedzmy −1 czy nawet 1 z tego
przedziału powinienem otrzymać deltę ujemną, źle rozumuję?
30 kwi 13:25
Jerzy:
To nie daje żadnej gwarancji,że w innym punkcie przedziału też będzie ujemna.
30 kwi 13:28
5-latek: TYlko ze np dla b=−1 czy b=1 to moze byc prwada le np dla b=−1,999998765432 juz nie
30 kwi 13:28
5-latek: Patryk tutaj chodzi o to ze musialbys sprawdzac kazda liczbe z takiego przedzialu (a wiesz ile
jest liczb rzeczywistych w w takim przedziale?
Daletego bierzesz to tak
Δ=0 (pierwiatek podwojny)
Δ>0 (dwa rozne rozwiazania
Δ<0(brak rozwiazqan
Licz
30 kwi 13:35
Patryk: Dlatego rozważenie krańcowych wyników w przedziałach, które zostały podane, chyba dałyby mi tę
gwarancję?
Wiem że na pewno byłoby to bardziej czasochłonne, ale chyba lepiej coś pokombinować niż
odpuszczać
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ale dziękuję, już ułożyłem tą nierówność i widzę to jaśniej.
30 kwi 13:36
5-latek: Mysle ze braklo by CI czasu
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Lepiej poswicic go jakies dziewczynie
30 kwi 13:38
Jerzy:
Tylko prosty rachunek ,żadne podstawianie.
30 kwi 13:39
5-latek: Δ= b
2−4*(−1)*(−1) = b
2−4
b
2−4<0 to (b−2)(b+2)<0 to b∊(−
∞,−2)U(2,
∞)
Taki CI wyszdel wynik ?
czas okolo 1 minuty w porywach
A twoje sprawdzanie to pewnie zycia by braklo
30 kwi 13:42
Patryk: Dokładnie tak, rozrysowałem na osi i teraz już oczyściłem umysł z liczenia takich rachunków na
piechotę
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Zdecydowanie lepiej poświęcić go kobiecie
30 kwi 13:44
Jerzy:
Odp A) b ∊ (−2;2)
30 kwi 13:47
5-latek: Jerzy ma racje
Cos ja dzisiaj zdecydowanie pier.....
Popatrzylem na to ze a<0 i tak napisalem
![emotka](emots/1/smutny.gif)
\A przeciezb>0
30 kwi 13:53
5-latek:
30 kwi 13:54