Rombik i rownoleglobok
kks: Dany jest rownoleglobok abc o bokach a>b i kacie alfa rozwarrtym. Punkty S1 S2 sa srodkami
okregow opisanych na trojkatach abd i bcd Wyznacz pole BDs1s2
30 kwi 12:04
Klulak: pomoze ktos
30 kwi 12:41
5-latek: Moze najpierw przeczytaj sobie tresc zadania
30 kwi 12:43
Klulak: Rownoleglobok ABCD o bok AB=a BC=b a>b
30 kwi 13:25
Klulak: to teraz ktos sprobuje ?
30 kwi 13:44
Rafal: A ten kąt rozwarty jest przy wierzchołku A, czy może przy B? Od tego zależy cała konfiguracja.
30 kwi 13:56
Eta:
1/ α+β=180
o ⇒ 2α+2β=360
o ⇒ 2β=360
o−2α i β=180
o−β
2/ z tw. kosinusów w ΔABD
d
2= a
2+b
2−2ab*cosβ= a
2+b
2−2ab*cosα
oraz w ΔBDS
1
d
2=R
2+R
2−2R
2*cos2β= 2R
2−2R
2−cos2α
Wyznacz z tych równań R
2=..........
i masz pole P=......
30 kwi 14:23
Klulak: czy kat DS2R nie powinien byc tez 2β?
30 kwi 14:45
Eta:
Tak , bo czworokąt BDS1S2 jest rombem
30 kwi 14:47
Eta:
Ja tylko Ci zaznaczyłam (dla jasności) 2β
jako kąt środkowy i wpisany oparty na tych samych łukach
30 kwi 14:49