calki
calka: | | | | | | |
Rozwazmy nastepujacy układ równan rózniczkowych | = | . |
| | | |
1. sformułowac twierdzenie Lapunowa o asymptotycznej stabilnosci oraz zastosowac je do
powyzszego przykładu
Twierdzenie Lapunowa o asymptotycznej stabilnosci:
Rozwiazanie x
0 jest asymptotycznie stabilne dla rownania x'=f(x) jesli wartosci wlasne
macierzy
f'(x
0) maja ujemne czesci rzeczywiste. Gdy ktoras z wartosci wlasnych macierzy f'(x
0) ma
dodatnia czesc rzeczywista to x
0 jest niestabilne (w sensie Lapunowa).
Wydaje mi sie, ze to jest tw. Lapunowa prawda?
Jak je tu zastosowac? Czym jest f(x)?
2. zbadac stabilnosc dla α=β=−1 korzystajac z funkcji Lapunowa.
Funkcja Lapunowa:
Funkcja Lapunowa dla rownania x'=f(x) nazywamy funkcje V spelniajaca warunki:
1) V(x)≥0
2) V (x) = 0 wtedy i tylko wtedy gdy x = 0;
3) ∇V◯f≤0.
Czym jest tutaj f(x)? Jak skorzystac z tej funkcji Lapunowa?
30 kwi 10:53
calka: ?
30 kwi 15:49
g: Mamy tu do czynienia z dwoma rodzajami funkcjami. Po pierwsze same x i y są funkcjami,
ogólnie nie wiadomo czego, załóżmy że czasu − x(t), y(t). Po drugie zakłada się, że
pochodne dx/dt i dy/dt są funkcjami samych x i y. Nie jest to uniwersalną własnością, np.
funkcje x(t),y(t) opisujące stan układu dynamicznego mają tę własność.
Zapis (x'; y')T = A*(x; y)T oznacza liniową funkcję f().
Funkcję Lapunowa trzeba sobie wymyślić. Jeśli znajdzie się taką, która spełnia wymienione
warunki, to dopiero można stwierdzić stabilność. Niemożność znalezienia takiej funkcji
niestety o niczym nie przesądza.
Dla wprawki rozpatrz funkcję V = x2+y2.
30 kwi 16:22
calka: A w 1. jak zastosowac to twierdzenie?
30 kwi 19:11
calka: ?
1 maj 09:18
calka: ?
1 maj 22:10