30 kwi 09:59
5-latek: Przeciez zrobiles/as takie zadania to w czym jest problem ?
30 kwi 11:44
QQnia: w tym ze niepotrzebnie
30 kwi 12:47
5-latek: Wlasnie ze nie
Bo badajac np czy dany ciag jest ciagiem arytmetycznym czy geometrycznym liczylo sie
a
n+1−a
n (do monotonicznosci jest >, < ≤.≥ lub =0 0)
lub
| an+1 | |
| (do monotonicznosci =0 , lub <1 lub >1 w zaleznosci jak wychodzi |
| an | |
30 kwi 12:53
5-latek: Np zbadaj monotonicznosc ciagu okreslonego wzorem
1. a
n= 3−5n
2. a
n= n
2−5n+3
30 kwi 12:56