Szybkie zadanko
Bill: Tgα=5
Obliczyć: cos2α
Proszę o pomoc😉
30 kwi 00:38
Adamm: cos2α=2cos
2α−1
tgα=5 ⇒ sinα=5cosα
sin
2α+cos
2α=1
30 kwi 00:45
Adamm: podniosłem na koniec drugi raz do kwadratu
30 kwi 00:46
Jack:
| | cos2α − sin2α | | cos2α − sin2α | | 1−tg2α | |
cos2α = |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | sin2α + cos2α | | tg2α+1 | |
30 kwi 00:47
Bill: Dziękuję
30 kwi 00:53
5-latek: DUzo ulatwiaja sprawe takie dwie tozsamosci
| | 1 | | 1 | |
1+tg2x= |
| ⇒cos2x= |
| |
| | cos2x | | tg2x | |
| | 1 | | 1 | |
1+ctg2x= |
| ⇒sin2x= |
| |
| | sin2x | | 1+ctg2x | |
30 kwi 11:29