Ciąg geometryczny
Ith: Będę jak zwykle wdzięczna za pomoc:
"Funkcje f(x)=−4x2−8, g(x)=2x2+4ax+2a2+4, h(x)=8x2+4b2 mają tę własność, że dla każdej
liczy rzeczywistej x wartość funkcji F(x), g(x), h(x) tworzą w pewnej kolejności trzywyrazowy
ciąg geometryczny. Oblicz iloraz tego ciągu."
29 kwi 17:26
5-latek: (g(x))
2= f(x)*h(x)
Porownaj (wyznacz a i b)
29 kwi 17:29
Adamm: współczynniki przy największej potędze mają być równe
jedyna możliwość to
(f(x))2=g(x)*h(x)
29 kwi 17:31
Adamm: 16x
4+64x
2+64=16x
4+32ax
3+(32+8b
2+16a
2)x
2+16ab
2x+8a
2b
2+16b
2
stąd a=0 oraz b
2=4
| | f(x) | | −4x2−8 | |
q= |
| = |
| =−2 |
| | g(x) | | 2x2+4 | |
iloraz to −2 lub −1/2
29 kwi 17:36
Ith: W porządku, wszystko rozumiem, dziękuję serdecznie
29 kwi 18:10