Ciąg arytmetyczny, suma wyrazów parzystych i nieparzystych
Ith: Witam, mam problem z następującym zadaniem, a przy okazji nie mam do niego odpowiedzi, dlatego
będę wdzięczna za pomoc c:
"W ciągu arytmetycznym suma n początkowych wyrazów o numerach parzystych jest równa 6n2−4n.
Oblicz sumę n początkowych wyrazów o numerach nieparzystych."
29 kwi 13:11
Adamm: a2+a4+...+a2n=6n2−4n
teraz zauważmy że an+1=an+r gdzie r jest różnicą
a1+a3+...+a2n−1=6n2−4n−r*n
a2=2 oraz a2+a4=16 ⇒ a4=14
a4−a2=12=2r
r=6
a1+a3+...+a2n−1=6n2−10n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
29 kwi 13:28
Ith: Wszystko jasne, wielkie dzięki ^^
29 kwi 13:30