wykaż, że an<1/2 dla dowolnej liczby
Martin: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=√n2 +n − √n2+1
Wykaż, że an<1/2 dla dowolnej liczby
28 kwi 23:28
jc:
| (n2+n)−(n2+1) | |
√n2+n − √n2+1 = |
| |
| √n2+n + √n2+1 | |
| n−1 | | n | |
= |
| < |
| = 1/2 |
| √n2+n + √n2+1 | | √n2 + √n2 | |
28 kwi 23:34
Martin: mnożymy przez odwrotność czy co się tutaj zadziało?
29 kwi 00:03
Przyszłymakler: Tylko jc od razu policzył licznik
29 kwi 00:05
Martin: i nastała jasność...
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Dziękuję!
29 kwi 12:30