aa
Przyszłymakler: Granice
lim −>−
∞ (nie będę tego pisał za każdym razem)
| √2−4x−√1−x | | √2−4x−√1−x | | √2−4x+√1−x | |
| = |
| * |
| = |
| √−x | | √−x | | √2−4x+√1−x | |
| | (2−4x)−(1−x) | |
|
| |
| | √−x(√2−4x+√1−x) | |
| | 1−3x | | 1−3x | |
= |
| = |
| = |
| | √−x(2−4x)+√−x(1−x) | | √4x2−2x)+√x2−x) | |
| | 1−3x | | 1−3x | |
= |
| = |
| = |
| | √x2(4−2/x)+√x2(1−1/x) | | x[√(4−2/x)+√(1−1/x)] | |
| | −3x+1 | |
|
| = |
| | x[√(4−2/x)+√(1−1/x)] | |
| x(−3+1/x) | | −3 | |
| = |
| = −1 |
| x[√(4−2/x)+√(1−1/x)] | | 2+1 | |
Czy jest dobrze? Prosze o sprawdzenie, bo nie mam odpowiedzi, a ja tymczasem biorę się za
pisanie nastepnego przykładu
28 kwi 23:15
Desperat: wolfram?
28 kwi 23:20
Przyszłymakler: lim x−>+∞
(|7−x| − |3+x|)
[nigdy nie robiłem granic z wartością bezwzględną, także mam nadzieje ze tak samo jak wszystko
czyli przypadki
dla x ∊ (−niesk;−3)
(7−x −(−3−x)) = (7−x +3 +x ) = 10 ∉ D
dla x ∊ <−3;7)
(7−x −3 −x ) = −2x +4 więc −∞ ∉D
dla x ∊ <7; + niesk)
−7 +x −3 −x = −10 ∉D
więc ta granica nie ma granicy?
28 kwi 23:21
Przyszłymakler: @Desperat
Wolę tradycyjne metody. Jeżeli sprawdzi mi to człowiek, to może wychwyci jakiś mój błąd w
postępowaniu.
28 kwi 23:22
Adamm: jest źle, oczywiście
√x2=|x|
28 kwi 23:26
Przyszłymakler: lim x−−> +∞
(√x2 +7−√x2−1) = x√1 + 7/x2 −x√1−1/x2 = x(√1 + 7/x2−√1−1/x2)= x(1−1) = 0
granica wynosi zero?
28 kwi 23:29
Przyszłymakler: No tak, Adamm. Poprawię od 3 linijki od dołu.
| | −3x + 1 | |
U{−3x+1}{|x|(2+1) = |
| |
| | 3|x| | |
dla x≥0
dla x<0
1
28 kwi 23:32
28 kwi 23:33
Adamm: tak, dla x<0 jest granica=1
a że x→−∞ to prędzej czy później i tak będzie x<0, więc można podstawić −x
28 kwi 23:34
Przyszłymakler: W którym miejscu otrzymałem wyrażenie nieoznaczone?
28 kwi 23:34
Adamm: no więc tak
jakim prawem podstawiłeś granicę z √1+7/x2−√1−1/x2
28 kwi 23:35
Przyszłymakler: No tak, to było fatalne..
| | a+b | |
Więc ten ostatni przykład zrobić jako (a−b)* |
| ? |
| | a+b | |
I czy mógłbys zobaczyć przykład drugi?
28 kwi 23:37
jc: √−x √... = √... = √x2(...) = x √...
Mnożysz, dzielisz, mnożysz, dzielisz, mnożysz (trochę w pamięci)
Ile razy można? Na koniec i tak źle √x2 = −x dla x < 0.
Przy takich granicach wygodnie jest podstawić u = − x i liczyć granicę u →∞.
28 kwi 23:38
Przyszłymakler: jc, od czegoś trzeba zaczynać, a na triki przyjdzie czas potem
28 kwi 23:40
Adamm: przykład drugi jest źle
granica przy x dążącym do ∞ oznacza że x staje się dowolnie wielkie
możesz podstawić tak jak byś miał x>7
28 kwi 23:40
jc: Dla jakich x zachodzi poniższa równość?
x(√1 + 7/x2−√1−1/x2)= x(1−1)=0
28 kwi 23:40
Przyszłymakler: Czyli po prostu −10?
28 kwi 23:42
Przyszłymakler: Ok, jc.. nie zauważyłem, że mam tam
∞*0, także..
28 kwi 23:42
Adamm: nie powinieneś był tego podstawiać
jak mamy x−y to się ich trzymamy
nie możesz napisać limx→∞ √1−1/x+x = limx→∞ 1+x
chociaż to prawda, bo takie rozumowanie jest błędne
28 kwi 23:44
jc: To nie żadne triki.
Myślę, że chciałeś licznik i mianownik podzielić przez x. To trzeba było to zrobić.
A co ty piszesz?
(1−3x)/x = (x*1/x − x*(3x)/x)/x=x(1/x − 3x/x)/x=x(1/x − 3)/x=1/x −3
Zamiast po prostu (1−3x)/x = 1/x− 3x/x = 1/x − 3
Wiem, że nie napisałeś drugiego wyrażenia, ale ktoś, kto sprawdza musi go dopisać.
Jeszcze gorzej z mianownikiem.
28 kwi 23:47
jc: Co to jest ∞?
28 kwi 23:49
Przyszłymakler: lim−>+
∞ (
√x2 +7 −
√x2−1) =
| (√x2 +7 − √x2−1)(√x2 +7 + √x2−1) | |
| |
| (√x2 +7 + √x2−1) | |
| | x2 +7 −x2 +1 | | 8 | |
= |
| = |
| granica = +niesk ? |
| | (√x2 +7 + √x2−1 | | x | |
28 kwi 23:52
28 kwi 23:54
Przyszłymakler: Tak, tak, no to wynik zero, ale obliczenia wszystkie są poprawnie?
28 kwi 23:55
Metis: Sprawdzaj sobie w wolframie
28 kwi 23:58
jc: Nie. Znów spytam, skąd wziąłeś =8/x ?
28 kwi 23:59
Przyszłymakler: Np. w przykładzie 1. sprawdziłbym w wolframie i nigdy bym sie nie doszukał tego, że
√x2 =
|x|, bo o tym zapomniałem kompletnie..

więc..
Ludzie z matyematyki pisz > wolfram
28 kwi 23:59
Przyszłymakler: | 8 | | 8 | | 8 | |
| = |
| = |
| = 0 |
| x√1 + 7/x2 + x√1−1/x2 | | x(1+1) | | 2x | |
29 kwi 00:02
Metis: Tak nie można
29 kwi 00:07
Przyszłymakler: Pokaż więc jak można.
29 kwi 00:07
Metis: Napisz przykład bo tam u góry nie chce mi się analizować
29 kwi 00:09
Przyszłymakler: 23:52 ten przykład
29 kwi 00:10
Metis:
lim−>+
∞ (
√x2 + 7 −
√x2 − 1) =
| | 8 | | 8 | |
... |
| = |
| = |
| | √x2 + 7 + √x2 − 1 | | | | 7 | | 1 | | √x2(1+ |
| + √x2(1 − |
| | | | x2 | | x2 | |
| |
| 8 | |
| = |
| | 7 | | 1 | | |x|(√1+ |
| + |x| √(1 − |
| | | | x2 | | x2 | |
| |
29 kwi 00:18
Metis: sory , tam oczywiście 1
29 kwi 00:19
Przyszłymakler: nie rozumiem przedostatniej linijki
przecież
29 kwi 00:21
Przyszłymakler: Wiadomo, wartość bezwzględna pozostanie moją zmorą, ale nie bardzo rozumiem oprócz tego co ja
zrobiłem nie tak
29 kwi 00:22
Metis: Odjęliby by pkt. za brak modułu to 1)
2) w innym przypadku gdy x−>−oo dostałbyś zły wynik, w rezultacie zero punktów.
3) Wyciągasz ten x przed nawias a tam nagle nie wiadomo skąd biorą Ci się jedynki.
U mnie też w zapisie końcowym nie powinno go być już skoro przechodzi się do liczenia granicy
29 kwi 00:26
Przyszłymakler: | | 8 | | 1 | |
To przy podawaniu odpowiedzi powinno być = |
| * |
| ? |
| | 0 | | 2 | |
29 kwi 00:29
Metis: Nie.
Inaczej robisz strzałki i pokazujesz co do czego zbiega.
29 kwi 01:06
Metis: albo tak jak etrapez to robi wstawia wszystko jak leci ale łapie całość w nawiasy kwadratowe.
Ten zapis który pokazałeś jest tym bardziej zły bo dzielisz coś przez 0.
29 kwi 01:07
jc: Najlepiej zakończy tak
| 8 | |
| →0 przy x →∞. |
| √x2+7+√x2−1 | |
Dalsze przekształcenia z godziny 0:18 są skomplikowane, a na koniec nawet nieprawidłowe.
Pełne ścisłe zakończenie wynika z oszacowania
| | 8 | | 8 | | 8 | |
0 < |
| < |
| < |
| |
| | √x2+7+√x2−1 | | √x2+7 | | |x| | |
29 kwi 09:17