trapez
Michał: W okrąg o promieniu R=√10 wpisano trapez równoramienny ABCD ( AB∥CD)
Wiedząc że |BD|=6 i |AD|=4√2
Oblicz pole trapezu
28 kwi 23:15
Eta:

Jak widzę
trapez to ...........
poprawny rysunek i mamy rozwiązanie
| | a+b | |
W trójkącie ABD : h=6*sinα i |
| =6*cosα |
| | 2 | |
to P= 6*6sinα*cosα= 18sin(2α)
Z tw. cosinusów wΔAOD :
| | 10+10−32 | | 3 | | 4 | |
cos(2α)= |
| = − |
| to sin(2α)=√1−(9/25)= |
| =0,8 |
| | 2*10 | | 5 | | 5 | |
P=18*0,8= 14,4 [j
2]
=============
28 kwi 23:38
Eta:
Poprawiam zapis .... W trójkącie EBD :............
28 kwi 23:40