Pomoc z proporcją
reltih:

Dany jest stożek o promieniu podstawy 6 cm i wysokości 8 cm. W stożek ten wpisujemy
prostopadłościany tak, że jedna podstawa zawiera się w podstawie stożka a wierzchołki drugiej
podstawy należą do powierzchni bocznej stożka. Wiedząc, że stosunek długości krawędzi podstawy
jest równy 3, oblicz wymiary tego prostopadłościanu, którego objętość jest największa.
h wysokośc graniastosłupa
x− długość krótszego boku podstawy
d= (Pierwiastek z 10)x
czy ta proprocja jest dobrze ułożona?
8−h d/2
−−− = −−−−−
8 6
28 kwi 19:26
reltih: proszę o odpowiedź "tak" lub "nie".
28 kwi 19:32
Janek191:
Tak
28 kwi 19:41
reltih: Według mnie również ta proporcja jest dobra ale dalej wynik zły wychodzi. a kiedy użyje się
takiej proprcji
8/10 = h/(6−d/2)
Wychodzi dobry.
Tą proprocje wziołem z tej strony:
https://zadane.pl/zadanie/11518315
28 kwi 19:46
reltih: Więc dalej potrzebuje pomocy i wyjaśnienia.
28 kwi 19:46
reltih: Kto wyjaśni o co chodzi z tymi proporcjami?
28 kwi 20:24
Mila:

|OS|=H=8
R=|OB|=6, |OP|=h
a=3b
|PE|=r
ΔSPE∼ΔSOB⇔
| 8−h | | 8 | | 2√10 | |
| = |
| ⇔4r=3*(8−h)⇔h=8− |
| b |
| r | | 6 | | 3 | |
V(b)=24b
2−2
√10b
3
V'(b)=48b−6
√10b
2
Ekstrema:
48b−6
√10b
2=0
6b*(8−
√10b)=0
V
max dla:
| | 4√10 | | 12√10 | | 8 | |
b= |
| , a= |
| , h= |
| |
| | 5 | | 5 | | 3 | |
=======================
28 kwi 20:25
reltih: Kawał dobrej roboty @Mila.
Czy możesz rozwiązać to zadanie tylko ze zmienną b?
b=(24−3h)/(2√10)
28 kwi 20:46
reltih: bo coś doliczyć się nie mogę.
28 kwi 20:46
reltih: ze zmienna h oczywiście.
28 kwi 20:47
reltih: dobra nieważne znalazłem błąd. Tyle czasu zmarnowałem na szukanie głupiego błędu.
Od początku wszystko dobrze miałem. Dziękuję wszystkim za pomoc.
28 kwi 21:14
Mila:
28 kwi 21:27