Probal
Benny: Rzucamy nieskończenie wiele razy czterema monetami. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wynik
"trzy orły i jedna reszka" wypadnie wcześniej niż wynik "cztery orły". Jakie jest
prawdopodobieństwo tego, że wynik "cztery orły" wypadnie tylko raz, w drugim rzucie?
28 kwi 19:19
g:
1.
P31 = P[Z31] = 4/16, P40 = P[Z40] = 1/16
szukane pr. to P = P[Z31 | (Z31⋁ Z40)] = P31 / (P31+P40) = 4/5
2.
P = P[¬(Z31 ⋁ Z40)] * P40 = (1 − 5/16) * (1/16) = 11/256
28 kwi 21:41
Benny: Można tak po skrótowo co czym jest?
28 kwi 21:51
g:
Z31 − zdarzenie że wypadną 3 orły i 1 reszka
Z40 − zdarzenie że wypadną 4 orły
W punkcie pierwszym nie zajmuję się zdarzeniami że ani Z31 ani Z40 − takie zdarzenia
są nieistotne.
W drugim punkcie muszę założyć, że pierwszy wynik to ¬(Z31 ⋁ Z40), bo inaczej
nie było by drugiego rzutu.
28 kwi 22:19
Benny: Tylko dlaczego takie wyniki?
28 kwi 22:22
g: Który Ci się nie podoba?
28 kwi 22:29
Benny: Nie wiem jak to obliczyłeś. Co do drugiego to wydaje mi się że nie ma takiego zdarzenia, aby
wystąpiło ono tylko raz skoro rzucamy nieskończenie wiele razy.
28 kwi 22:34
Pytający:
1.
Można też policzyć w ten sposób (acz sposób
g wydaje się prostszy):
A − wynik "trzy orły i jedna reszka" wypadnie wcześniej niż wynik "cztery orły"
| | 1 | | 11 | | 1 | | 11 | | 1 | | 4 | |
P(A)= |
| + |
| * |
| +( |
| )2* |
| +...= |
| |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 16 | | 4 | | 5 | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=1%2F4*(sum+from+k%3D0+to+inf+of+(11%2F16)%5Ek)
Albo w pierwszym rzucie wyrzucisz 3 orły (p=1/4), albo w pierwszym rzucie nie wyrzucisz 3
lub 4 orłów (p=11/16) i w drugim wyrzucisz 3 orły, albo w dwóch pierwszych rzutach nie
wyrzucisz 3 lub 4 orłów i w trzecim wyrzucisz 3 orły, itd.
2.
B − wynik "cztery orły" wypadnie tylko raz, w drugim rzucie
n − liczba rzutów (≥2)
| | 15 | | 1 | | 15 | |
P(B)= |
| * |
| *( |
| )n−2=0, bo n→∞ |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
28 kwi 23:36
Benny: | | 1 | | 11 | |
Skąd to prawdopodobieństwo |
| oraz |
| ? |
| | 4 | | 16 | |
29 kwi 01:38
Adamm: A − dokładnie 3 orły
wybieramy z 4 rzutów które mają być reszkami
Ω − 4 rzuty
|Ω|=2
4=16
29 kwi 02:07
Adamm: B − 4 orły
szukamy prawd.
P(A'∩B')=1−P(A∪B)=1−P(A)−P(B)
29 kwi 02:11
Benny:
29 kwi 11:04