Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Robert: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie (m+4)x2+2mx+m−2=0
Wyszło mi, że m∊(−∞,4), natomiast w odpowiedziach jest takie coś: m∊(−∞,−4)∪(−4,4).
28 kwi 19:10
Powracający: Odpowiedz w ksiazce jest dobra
28 kwi 19:17
Robert: Nie dopisałem w poleceniu ... ma dwa różne pierwiastki.
28 kwi 19:24
Robert:

Zrobiłem to tak:
Δ>0
czyli
Δ=(2m)
2−4*(m+4)*(m−2)
−8m+32>0
m=4
m∊(−
∞,4)
28 kwi 19:27
Powracający: skoro ma miec dwa rozne pierwiastki to m+4≠0 to m≠−4
bo dla m=−4 dostajesz rownanie liniowe ktore ma jedno rozwiazanie
28 kwi 19:29
Robert: A no tak, a różne od zera.
28 kwi 19:32
Powracający: czyli z przedzialu m∊(−∞,4) usuwsz m=−4
Wiec odp bedzie taka jak wksiazce alblo miozesz zapisac to tak
m∊(−∞,4)\{−4}
28 kwi 19:32
Powracający: Nie rozne od 0 tylko ma nie rownac sie 0
28 kwi 19:33
Robert: Rozumiem, rozumiem
28 kwi 19:35
Powracający: Na zdrowie
28 kwi 19:37