Wyznaczenie punktu C
Robert: Dany jest trójkąt równoramienny abc gdzie a(0,0), b(−7,11) oraz |AB|=|BC|. Punkt C leży na
prostej y=2x. Znajdź współrzędne punktu C.
Jak to szybko zrobić? Z góry dziękuję za pomoc.
28 kwi 18:59
Powracający: Zrob rysunek do zadania i przypomnij sobie wlasnosci trojkata rownoramiennego
28 kwi 19:03
Robert: Zrobiłem to tak, że policzyłem |AB| i |CB|.
Następnie |AB|=|CB| |2
itd. czy można to zrobić szybciej?
28 kwi 19:05
Powracający: to napisz jak zrobiles dokladnie
28 kwi 19:15
Robert: |AB|=√170
|CB|=√5x2−30x+170
√170=√5x2−30x+170 |2
5x2−30x+170=170
5x2−30x=0
5x(x−6)=0
x=0 v x=6
Zero odpada, bo to punkt A.
y=2x
y=12
28 kwi 19:19
Powracający:

B=(−7,11) c= (6,12)
BC
2= (13
2+1
2)= 170
BC=
√170
czyli masz dobrze
Tak by robil
28 kwi 19:27
Powracający:

Zadanie to mozna zrobic tez tak
U nas AB i BC to ramina tego trojkata
natomiast AC to podsatwa
Patrz rysunek wyzej
jesli napiszsemy rownanie prostej prostopadlej do y=2x i przechodzacej przez punkt B to bedzie
to rownanie wysokosci tego trojata
Ale wiemy ze wysokosc w trojakacie rownowamiennym wychodzaca z wierzchola pomiedzy ramionami to
jednoczenie dwusieczna tego kata i srodkowa AC
Wyznaczajac pukt (H) przeciecia prostych y=2x i tej prostej prostopadlej wyznaczasz srodek
odcinka AC *czyli podstawy
Teraz z ewzorow na wspolrzedne srodka odcinka wyznaczasz wspolrzedne punktu C
Troche dluzszy sposob .
28 kwi 19:47