matematykaszkolna.pl
Odcinek łączący wykresy Gah: Odcinki których jeden koniec leży na wykresie y=−2/x x≤0 a drugi na y=−(x−2)(x−2) x=R Oblicz długość najkrótszego odcinka łączącego wykresy tych funkcji oraz podaj współrzędne punktów dla obu wykresów
28 kwi 18:36
Janek191: rysunek
28 kwi 20:02
Gah: A obliczenia?
28 kwi 23:23
Gah: Pomoże ktoś?
29 kwi 11:32
Powracający: Po pierwsze nie odpisujesz w swoich postach . Masz to w 5 literach . Po drugie . NIc CI nie dazda obliczenia skoro nie znasz teorii Pytanie nr 1
 a 
Jakie osie symetrii ma hiperbola rownoosiowa y=

? (ma dwie zapoznaj sie z tym
 x 
pytanie nr 2 Kiedy odleglosc punktu od prostej jest najmniejsza ? Kiedy lezy na jakiej prostej do danej ? Jesli to bedziesz wiedzial to po zadaniu
29 kwi 11:59
bleble: gdybyś TY Powracający jeszcze wiedział o czym piszesz
29 kwi 14:06
Adamm:
 a 
ja się naliczyłem 4 osi symetrii u hiperboli y=

x 
29 kwi 14:10
Jerzy: To się chyba o dwie przeliczyłeś emotka
29 kwi 14:12
Adamm: y=0, x=0, y=x oraz y=−x teraz mi powiedz które nadliczyłem?
29 kwi 14:12
Jerzy: Pierwsze dwie emotka
29 kwi 14:13
bleble: jeszcze ciekawiej emotka a może nawet 15
29 kwi 14:13
Adamm: no tak emotka
29 kwi 14:14
Jerzy: Przecież: x = 0 i y = 0 , to asymptoty, a nie osie symetrii.
29 kwi 14:14
bleble: a co ma wspólnego oś symetrii hiperboli z odległością jej punktów od innej krzywej?
29 kwi 14:23
Adamm: nie mam pojęcia ty mi powiedz
29 kwi 14:24
Jerzy: W tym zadaniu rzeczywiście rysunek Janka nic nie wnosi do rozwiązania.
29 kwi 14:26
bleble: a jeszcze mniej komentarz Powracającego
29 kwi 14:30
Powracający: Dlazcego mniej ? Przeciez najmniejsza jest odledlosc jesli dany punkt lezy na prostej prostopadlej do danej jesli osia symetrii jest y=x to druga jest prostopadla i ma rownanie y=−x Wlasnie na tej prostej musza lezec te punkty aby ich odleglosc byla najmniejsza .
 −2 
Teraz policzyc punkty przecicia y==

z y=−x i y= (x−2)2 i y=−x i ma wspolrzedne
 x 
punktow Odlegosc tych punktow to dlugosc tegho odcinka Hiperbola rownoosiowa ma dwie osie symetrii Sa to dwusieczne katow miedzy jej asymptotami Punkt ich przeciecia jest srodkiem symetrii hiperboli . U nas os symetrii y=−x przecina hiperbole w dwoch punktach ktore sa wierzcholkami hiperboli Nas inretesuje tylko druga cwiartka bo x≤0 wiec punkt przeciecia bedzie mial wspolrzedne dla 2 cwiartki To tyle .
29 kwi 14:52
Tadeusz: rysunek To w/g Ciebie Kol Powracający jeden z punktów najkrótszego odcinka leży na osi hiperboli? Pomylić się ludzka rzecz ale wmawiać to innym i sobie ...
30 kwi 10:29
jc: Być może chodzi o najkrótszy pionowy odcinek, lub o coś jeszcze innego. W przypadku zwykłej odległości (Euklidesowej) współrzędna x−owa punktu na hiperboli spełnia równanie x7 − 2x6+x4−4x3+2=0, x ≈ −1.24604.
30 kwi 11:05
5-latek: WItaj Tadeusz emotka Kiedys pod innym nickiem pisalem do Kacpra zeby wyjasnil dlaczego tak a nie inaczej to mi odpisal ze nie musi wyjasniac bo nie jest moim nauczycielem No dobrze PW chcial mi zasadzic kopa . Fajnie to by wygladalo jakby sie dziadki po dupie kopali emotka Wyjasnij mi gdzie popelniam blad myslowy
30 kwi 12:20
Jerzy: Napisałem Ci przed chwilą przy pod innym postem.
30 kwi 12:21
5-latek: Moze tak . Sprobuje nad tym pomyslec . jesli nic nie wymysle to poprosze o rozwiazanie .
30 kwi 12:24