n+2 | ||
Granica ciągu ( | )2n dla n→∞ jest: | |
n+3 |
1 | ||
b) większa od | ||
9 |
n+2 | 1 | −1 | |||
= 1− | = 1+ | ||||
n+3 | n+3 | n+3 |
1 | ||
A garnica takiego ciagu limn→∞(1+ | )n mowi Ci cos ? | |
n |
−1 | ||
= lim n→∞[(1+ | )n+3]2n/n+3=e−2 | |
n+3 |
1 | ||
e−2}= | ≈0,135335 | |
e2 |
n +2 |
| ||||||||||||
an = ( | )2n = [( | )n]2 | |||||||||||
n + 3 |
|
e2 | 1 | 1 | ||||
lim an = [ | ]2 = [ e−1]2 = e−2 = | > | ||||
e3 | e2 | 9 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |