matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równoległobok
Humanista:
kąt DAB ma 30stopni . Przekątne przecinają sie w punkcie s oddalonym od boku AD o 4 a od boku AB o 3.Oblicz pole i obw. Ma ktoś jakies wskazówki ?
28 kwi 16:35
Janek191:
I AB I = a I AD I = b Mamy
6
= sin 30
o
= 0,5
b
b = 12
8
= sin 30
o
a
a = 16
28 kwi 16:41