prawdopodobienstwo
Humanista: Dane są zbiory M={−1,0,1,2} i T={−4,−3,1,2,3,4} . Losujemy kolejno liczbę ze zbioru M a
następnie ze
zbioru T i zapisujemy współrzędne punktu S=( ImI ,ItI ) gdzie m jest pierwszą z wylosowanych
liczb a t
drugą.Oblicz prawdopodobiestwo zdarzenia polegającego na tym że punkty S należy do prostej
y=x+3 lub prostej y=−x+3.
Wypisuje sobie wszystkie punkty czyli np ze zbioru M biore −1 i mam punkty
(1,4)(1,3)(1,1)(1,2)(1,3)(1,4) i potem tak samo robie dla 0,1,2 tak ?
i patrze które naleza do prostej
28 kwi 16:20
Jerzy:
Zbyt dużo "roboty"
od razu wybierz pary , które spełniają równania.
28 kwi 16:23
Jerzy:
Licząc prawdopodobieństwo pamietaj,że musisz od sumy odjąć te punkty, które należą
do obydwu prostych.
28 kwi 16:26
Humanista: Wyszlo mi 9 par a omega to 24. Może dobrze
28 kwi 16:28
Jerzy:
Troche masz mało tych par.
28 kwi 16:38
Pytający:
A wg mnie dobrze.

Pary (m,t) takie, że (|m|,|t|) należy do prostej y=x+3 lub prostej y=−x+3:
(−1,−4)
(−1,2)
(−1,4)
(0,−3)
(0,3)
(1,−4)
(1,2)
(1,4)
(2,1)
28 kwi 16:47
Humanista: Super !

Dzięki
28 kwi 16:51
Jerzy:
Sam napisałem, aby wyeliminować "duble" , a licząc tego nie zrobiłem
28 kwi 16:55