Długość boku AB stanowi jedną piątą
Morelka: Długość boku AB stanowi jedną piątą obwodu prostokąta ABCD.
Jaką część obwodu prostokąta ABCD stanowi długość boku BC?
Proszę o pomoc, krok po kroku
28 kwi 16:09
28 kwi 16:12
Morelka: Dlaczego tak? Proszę o wytłumaczenie.
28 kwi 16:14
Jerzy:
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | |
a = |
| (2a + 2b) ⇔ b = |
| a = |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 2 | | 2 | | 5 | | 10 | |
28 kwi 16:15
ax:
wszystko wynika z tego "wzorku" i właściwości prostokąta
28 kwi 16:17
Jerzy:
Sposób
ax jest prostszy:
28 kwi 16:19
Morelka: Dlaczego 2b=3/5?
Kurde, wszystko mi się miesza
28 kwi 16:25
Jerzy:
| | 5 | | 2 | | 5 | | 3 | |
Obwód = 2a + 2b = |
| , czyli: |
| + 2b = |
| ⇔ 2b = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 3 | |
28 kwi 16:27
28 kwi 16:28
Morelka: Już rozumiem, bardzo dziękuje za wytłumaczenie!
28 kwi 16:38