dd
ttt: czemu
| 3+√32 | |
| = nie dziele na 2 |
| √3 | |
| 4−√22 | |
| =dziele? w sensie mam wynik 18−8√2/ 8 i wtedy przed nawias daje 2 i nie |
| 2√2 | |
rozumiem w ktorych przykladach to 2 jest?
28 kwi 16:00
Jerzy:
Bełkot.
28 kwi 16:02
28 kwi 16:02
Mila:
| (3+√3)2 | | 9+6√3+3 | | 12+6√3 | | 6*(2+√3) | |
| = |
| = |
| = |
| |
| √3 | | √3 | | √3 | | √3 | |
i koniec, nie masz wspólnego dzielnika dla licznika i mianownika.
Możesz usunąć niewymierność z mianownika i wtedy zobaczymy, czy będzie wspólny dzielnik.
| | 6*(2√3+3) | |
= |
| = teraz możemy uprościć przez 3 |
| | 3 | |
=2*(2
√3+3)
28 kwi 16:08
Jerzy:
Gdzie tutaj jest: (3 + √3)2 ?
28 kwi 16:10
Powracający: Mila
Zapis jest jednoznaczny 3+√32 w liczniku (dlazcego zmienilas?
28 kwi 16:11
Mila:
Domyśliłam się, że źle zapisał.
28 kwi 16:12
Powracający: Dzien dobry
28 kwi 16:14
Jerzy:
Teraz Cię dopiero "roszyfrowałem"

Witaj
Mila , Witaj
małolat
28 kwi 16:48
Powracający: Witaj
Jerzy
28 kwi 16:50
Krzysiek: 2+2=4
28 kwi 17:04