zadanko
Mechanik: W równoramiennym trójkacie abc , ac=bc oraz A(−3,7) , B(4,4) a punkt C należy do prostej o
równaniu y=−3x−1.Wyznacz współrzędne C i oblicz pole trójkata.
Mógłbym wyznaczyc równanie prostej ab , potem środek odcinka ab i jakoś prostą prostopadłą do
prostej ab przechodzącą przez środek odcinka i nasz punkt C . Coś takiego może byc ?
28 kwi 15:45
Jerzy:
Tak możesz zrobić.
28 kwi 15:47
Mechanik: | | 7 | |
dobra a jak mam prostą troche prostej prostopadłej do ab tzn mam y= |
| x+b |
| | 3 | |
to teraz podstawiam sobie raz współrzędne srodka odcinka a raz naszego punkty C czyli jakieś
,x' i y,' ?
28 kwi 16:00
Jerzy:
Przez środek odcinka AB prowadzisz prostopadłą do prostej AB
Punkt przeciecia tej prostej oraz danej jest szukanym punktem C.
28 kwi 16:04
Mechanik: Ah racja , dzieki wielkie
28 kwi 16:10