q
zef: Oblicz ile jest trójelementowych podzbiorów zbioru sześcioelementowego ?
| | | |
Czemu to wynosi | =20, a nie Wkn=W36=63=216, jak odróżnić kiedy to wariacja a kiedy |
| | |
kombinacja ?
28 kwi 15:22
Adamm: pytają cię o podzbiory danego zbioru
kombinacje są oczywistą opcją
28 kwi 15:24
zef: Chodzi tutaj o to że nie wyróżniamy kolejności poszczególnych elementów ?
28 kwi 15:24
Jerzy:
W podzbiorze nie jest istotna kolejność elementów, a więc jest to kombinacja.
28 kwi 15:25
Adamm: tak, przecież to zbiór
28 kwi 15:25
jc: | |
oznacza liczbę podzbiorów k elementowych zbioru n elementowego. |
| |
| | | | n(n−1)(n−2)...(n−k+1) | |
Można pokazać, że | = |
| . |
| | | k! | |
28 kwi 15:28