zadanko
Mechanik: kąt α wpisany w koło ma miare 72stp i jest oparty na łuku o długości 8π.promien tego okęgu ma
długosć ? A:4 B:5 C:20 D:10
8=10r
r=8/10
co robie źle ?
28 kwi 14:55
Jerzy:
Odp: D)
28 kwi 14:58
Mechanik: Tak a co jest źle w tym co robie ?
28 kwi 14:59
Jerzy:
144 → 8π
360 → 2πr
28 kwi 14:59
Jerzy:
| | 144 | |
U Ciebie powinno być: 8π = |
| *2πr |
| | 360 | |
28 kwi 15:02
Mechanik: | | 1 | |
oj tak , i wgl ja zamiast |
| wpisałem 5 ... |
| | 5 | |
a to i tak 144 powinno być , racja.. dziękuję
28 kwi 15:19