Aaaa
Aaa: Uzasadnij że wielomian w(x)=x5+4x4+3x3+2x2+x+3120 niema pierwiastków wymiernych
28 kwi 14:26
Aaa: prosze o pomoc wiem ze pierwastkami wymiernymi musialyby byc potegi 3 ale co dalej
28 kwi 14:39
Adamm: nie ma oczywiście pierwiastków dodatnich
w'(x)=5x4+16x3+9x2+4x+1
w''(x)=20x3+48x2+18x+4=2(x+2)(10x2+4x+1)
w''(x)>0 dla x>−2 oraz w''(x)<0 dla x<−2
w'(−2)=−19 i oczywiście limx→±∞w'(x) = ∞
w'(x) ma zatem 2 pierwiastki rzeczywiste, i oczywiście zmienia przy nich znak
w(−2)>0 więc funkcja w(x) musi mieć tylko jeden pierwiastek dla x<−2, dla którego
oczywiście zmienia znak
dla x>−2 sprawdzamy w(−1)≠0
w(−325)<0 ale w(−324)>0 więc funkcja nie może mieć pierwiastków wymiernych
jak ktoś ma lepszy pomysł, proszę bardzo
28 kwi 15:39
Mariusz:
Pochodną można całkiem nieźle rozłożyć na czynniki
5x
4+16x
3+9x
2+4x+1=0
25x
4+80x
3+45x
2+20x+5=0
(25x
4+80x
3)−(−45x
2−20x−5)=0
(25x
4+80x
3+64x
2)−(19x
2−20x−5)=0
(5x
2+8x)
2−(19x
2−20x−5)=0
| | y | | y2 | |
(5x2+8x+ |
| )2−((5y+19)x2+(8y−20)x+ |
| −5)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | y2 | |
4( |
| −5)(5y+19)−(8y−20)2=0 |
| | 4 | |
(y
2−20)(5y+19)−(8y−20)
2=0
5y
3+19y
2−100y−380−(64y
2−320y+400)=0
5y
3−45y
2+220y−780=0
y
3−9y
2+44y−156=0
y=6
216−324+264−156=480−480=0
(5x
2+8x+3)
2−(49x
2+28x+4)=0
(5x
2+8x+3)
2−(7x+2)
2=0
((5x
2+8x+3)−(7x+2))((5x
2+8x+3)+(7x+2))=0
(5x
2+x+1)(5x
2+15x+5)=0
(5x
2+x+1)(x
2+3x+1)=0
29 kwi 12:30
Rafal: Bez użycia pochodnych:
Załóżmy, że x = −3k, gdzie k∊N i k ≤ 120, jest pierwiastkiem tego wielomianu.
Podstawiając do równości w(x)=0 i dzieląc stronami przez 3k, otrzymujemy sprzeczność, patrząc
na podzielność obu stron przez 3.
29 kwi 12:50