kombinatoryka
hyphaee: Na straganie jest 10 rodzajów owoców w tym 4 rodz. śliwek. Na ile sposobów można kupić 3
rodzaje owoców, tak aby kupić przynajmniej dwa rodzaje śliwek?
Ja liczyłam to tak:
4*3*2 − przypadek w którym kupuje 3 rodzaje śliwek
4*3*6− przypadek w którym kupuje dwa rodzaje śliwek i jeden inny owoc
po dodaniu wychodzi mi 96 a odpowiedź powinna być 40. Dlaczego?
28 kwi 11:33
jc:
3 rodzaje śliwek i nic więcej = 4 wybory
2 rodzaje śliwek = 6 możliwości, 1 owoc z pozostałych 6 = 6 możliwości
wynik = 4+6*6 = 40
28 kwi 11:38
hyphaee: Musze podzielić, bo zapomniałam, że kolejność nie jest istotna w tym zadaniu i wychodzi wynik,
dziękuje
28 kwi 11:45
28 kwi 11:59