kombinatoryka
juki0304: na ile sposobów można ustawić 3 chłopców i 4 dziewczynki tak, aby Kasia i Robert nie stali koło
siebie?
28 kwi 10:20
Jerzy:
7! − 6*2*5*4*3*2
28 kwi 10:25
juki0304: dziękuję
rozumiem, że od wszystkich ustawień odejmuję te przypadki, gry stoją obok siebie?
28 kwi 10:32
Jerzy:
Dokładnie tak
28 kwi 10:32
'Leszek: N1 = 5!* 5*2 , ilosc mozliwosci ,ze Kasia i Robert staja stoja obok siebie w szeregu,
Nc = 7! , ilosc wzystkich ustawien 7 osob
Nx = 7! − 5!*5*2 = 5!*(6*7−10) = 2880
28 kwi 10:34
Jerzy:
Leszek ... N1 masz źle ... ma być: 5!*6*2
Kasia i Robesrt moga stanąć na 6 pozycjach koło siebie.
28 kwi 10:37
'Leszek: Jerzy , masz racje ! moj blad drukarski wpisalem 5 zamiast 6 , SORRY !
28 kwi 10:39