Kat pod jakim widac parabole
Staś : Pokaż że z dowolnego punktu na prostej y= − 1/4 widać parabole y=x2 pod kątem prostym.
28 kwi 09:48
jc: Poprowadźmy styczne z punktu (m, k). Styczna z parabolą ma dokładnie jeden punkt wspólny
z parabolą.
y=a(x−m)+k, y=x2
x2 − ax + am−k = 0
0 = Δ = a2 − 4(am−k) = a2 − 4ma + 4k
a = współczynnik kierunkowy stycznej
Prostopadłość oznacza stycznych oznacza, że a1*a2=−1, a więc 4k=−1, k=−1/4.
28 kwi 09:58
Staś : Dziękuję
Rozwiązanie które podałeś proponuję książka
Ja wymyśliłem coś takiego.
Pisze równania stycznych do praboli w punkatach s,s2 m,m2
y=2sx+s2 y=2mx +m2
Styczeń muszą się przecinac w jednym punkcie o y= −1/4
2sx+s2 = −1/4
Wyliczam z tego x
(4s2−1)/8s
Oraz
2sx+s2=2mx+m2
I znów wyliczam x
Porównuje oba x do siebie
I otrzymuje że m=−1/s*4
Więc jak podstawie do wzoru I sprawdzę prostopadlosc prostych wychodzi −1
Czy takie rozwiązanie jest poprawne ?
28 kwi 10:26
jc: Sprawdź, czy nie pomyliłeś znaków. Poza tym strasznie zagmatwane.
y=2sx − s
2, y=2mx − m
2
Przecięcie
2sx − s
2 = 2mx − m
2
(s−m)(2x − s − m) = 0
s ≠ m, x=(s+m)/2, y=s(s+m)−s
2 = sm
| | s+m | |
Styczne przecinają się w punkcie ( |
| , sm). |
| | 2 | |
28 kwi 10:40
Staś : Czyli sm= −1/4
To pierwsze co mi przyszło do głowy
28 kwi 13:45
jc: Tak. A w równaniach stycznych masz 2s i 2m. Iloczyn = −1, czyli styczne przecinają się
pod kątem prostym.
28 kwi 13:59