granica funkcji pochodna
rekt: Wyznacz pochodna f(x)=x3+mx2+(m2+1)x+m3+2
28 kwi 01:11
hmm : f'(x)=3x2+2mx+(m2+1)
28 kwi 01:12
zef: f'(x)=3x2+2mx+m2+1
28 kwi 01:12
rekt: m3 i 2 na samym koncu uznane sa za funkcje ciagle i ich pochodna jest rowna 0?
28 kwi 01:14
hmm : m3+2 to stała, jeżeli zmienną jest x
28 kwi 01:16
rekt: Czyli w sytuacji (m2+1)x Najpierw wymnazam nawias przez x?
28 kwi 01:17
hmm: analogicznie: m, m2+1
28 kwi 01:17
hmm: niee
jakbys np miał 5x, to pochodna jest x
Jakbys mial πx, to pochodna to π
A jak masz (m2+1)x to pochodzą jest (m2+1)
28 kwi 01:18
zef: Jeżeli mamy f(x) to zmienną jest tylko "x" , inne parametry traktujemy jako stałe.
28 kwi 01:18
hmm: 5x to pochodna to 5**
28 kwi 01:19
rekt: No tak, coś zrozumiałem, dzięki
28 kwi 01:19
rekt: Ale w przypadku (m2+1)x gdzie m jest zmienna, to musze wymnozyc nawias i potraktowac 2mx jako
pochodna ?
Wtedy x bedzie stale
28 kwi 01:24
zef: f(m)=(m2+1)x
f(m)=m2x+x
f'(m)=2mx
28 kwi 01:24
rekt: | | 3 | | 2 | | 1 | |
f(x)= |
| − |
| Kompletnke nie mam na to pomyslu... Wiem ze pochodna z |
| to |
| | x2 | | x3 | | x | |
| | 1 | |
− |
| ale nie wiem jak to bedzie wygladalo w tym przypadku. |
| | x2 | |
28 kwi 01:32
powrócony z otchłani:
Zauwaz ze 1/xa to inaczej x−a
Zastosuj ta wiedze oraz wzor na pochodna funkcji potegowej
28 kwi 07:34
rekt: To ja mam z kolei inne pytanie. Każdą funkcje da się podstawić do wzoru, żeby obliczyć jej
| | c−c | |
pochodną? Jak sprawa bedzie się miała w przypadku f(x)=c ? |
| ? |
| | h | |
28 kwi 17:29
Jerzy:
Pochodna dowolnej stałej jest równa zero.
28 kwi 17:31
rekt: Wiem, ale czy da się to rozpisać jako wzór? W sensie czy da się to podstawić pod wzór
28 kwi 17:36
Jerzy:
Tak, dla funkcji stałej : f(x + h) = f(x) .
28 kwi 17:38
rekt: super, dzięki
28 kwi 18:10
rekt: | | 6 | | 6 | |
a dlaczego to −6x−3−6x−4 zamieni mi sie na − |
| + |
| |
| | x−3 | | x−4 | |
28 kwi 18:13
Powracający: A kto powiedzial z etak bedzie ?
28 kwi 18:15
rekt: Tak mam w odpowiedziach w Kiełbasie
28 kwi 18:16
Powracający: bedzie tak
| | 1 | | 1 | | −6 | | 6 | |
−6* |
| −6* |
| = |
| − |
| |
| | x3 | | x4 | | x3 | | x4 | |
28 kwi 18:19
28 kwi 18:38
Powracający: w pierszej funkcji korzystam z wlasnosci dzialan na liczbach rzeczywistych a mianowicie
zapiszmy ja tak
| | 1 | | 1 | |
f(x)= 3x−4+ |
| f'(x)= (3x)−(4)'+( |
| )' |
| | x2 | | x2 | |
| | 1 | |
Teraz zawaz ze |
| = x−2 |
| | x2 | |
f'(x)= (3x)'−(4)'+(x
−2)'
Policz
W drugiej funkcji skorzystaj ze wzoru na pochodna ilorazu
28 kwi 18:46
rekt: Co do 1 przykladu. Interesuje mnie co na samym poczatku chcialea zrobic? najpierw chciales
uproscic funkcje zeby wyznaczyc jej pochodna?
28 kwi 18:55
Powracający: Tak jak mowisz . Chcialem ja uproscic (bo dalo rade to zrobic
Tak samo jak bedzie mial pierwiastek np
√x (kwadratowy
ale zauwaz ze
√x= x
1/2
| | 1 | | 1 | |
(x1/2)'= |
| x1/2−1= |
| x−1/2 |
| | 2 | | 2 | |
Tak samo bedzie z pierwiastkie dowolnego stopnia
zamieniasz na potege i korzystasz ze wzoru na pochodna funkcji potegowej (x
n)'= n*x
n−1
Wyczujesz to kiedy mozesz tak zrobic
28 kwi 19:02