pochodna
Tom: Obliczyć pochodną:
f(x)=exp(lnx);
Czy ktoś pomoże jak to rozwiązać?
27 kwi 22:54
Jerzy:
f(x) = x
f'(x) = 1
27 kwi 22:59
powrócony z otchłani:
Przeciez e
lnx = x
Wlsanosci logarytmow sie klaniaja
27 kwi 23:00
Tom: No tak, faktycznie....... wybaczcie tą głupotę
27 kwi 23:03
Jerzy:
| elnx | | x | |
Albo...f'(x) = |
| = |
| = 1 .....jak wolisz. |
| x | | x | |
27 kwi 23:05
powrócony z otchłani:
Ale i tutaj w koncu musi zauważyc ze e
lnx = x
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Tom ... moze kiedys Ci to wybaczymy, ale latwo nie bedzie
27 kwi 23:06
Dziadek Mróz:
nawet na okrętkę:
y = f(x) = e
ln(x)
y = e
u u = ln(x)
y' = [e
u]' = e
u*u' =
(1)
| 1 | | eln(x) | | x | |
(1) = eln(x)* |
| = |
| = |
| = 1 |
| x | | x | | x | |
28 kwi 06:42