Planimetria
Michał:

Okręgi o
1(O
1; r
1) oraz o
2(O
2; r
2) gdzie 0 < r
1 < r
2 przecinają się w
punktach K i L. Na okręgu o
1 wybrano punkt C (C ≠ K i C ≠ L) i poprowadzono styczną p do
tego okręgu w punkcie C. Następnie poprowadzono półproste CK i CL, które przecięły okrąg o
2
odpowiednio w punktach A i B. Wykaż, że prosta p jest równoległa do prostej AB.
Przyjmuję, że BAC to kąt α. Tylko nie wiem skąd bierze się ACK = α i CKL = α i co dalej zrobić.
27 kwi 22:40
Eta:

α, β kąty dopisane i wpisane
Czworokąt ALKB jest wpisany w duży okrąg , to z warunku wpisania czworokąta w okrąg
|<ALK|=180
o−β to |<KBA|= β
i |<BKL|=180
o−α to |<BAL|=α
Proste p i k tworzą z siecznymi AC i BC kąty o tych samych miarach
zatem są równoległe p∥AB=k
c.n.w
27 kwi 23:22
Michał: Dzięki wielkie. Rysunek jak zwykle genialny.
28 kwi 00:27
Eta:
28 kwi 00:31