Wyznaczyć odwrotność elementu w ciele
asdfs: Wyznaczyć odwrotność elementu 46 w ciele Z67 korzystając z algorytmu Euklidesa, no więc mam:
67=46*1 + 21
46=21*2 + 4
21=5*4 + 1
5=4*1 + 1
4=2*2
2=2*1
I teraz mam to odwrócić wychodząc od 1 i właśnie z tym mam problem, jeśli ktoś mógłby krok po
kroku to wyznaczyć byłbym bardzo wdzięczny.
27 kwi 22:06
Mila:
67=1*46+21
46=2*21+4
21=5*4+1
1=21−5*4=1*21−5*(46−2*21)=1*21−5*46+10*21=
11*21−5*46=11*(67−1*46)−5*46=11*67−11*46−5*46=11*67−16*46
46−1 w Z67 to (−16)
−16+67=51
51 odwrotna do 46 w Z67
spr.
51*46=2346=35*67+1
27 kwi 22:20
jc:
67=46*1 + 21
46=21*2 + 4
21=5*4 + 1
4 = 1*4 + 0
1 = 21 − 5 * 4 = 21 − 5 (46 − 2*21)
= 11* 21 − 5*46 = 11*( 67−46) − 5*46 − 11*67 − 16*46
odwrotnością 46 jest −16 czyli 67−16 = 51.
27 kwi 22:22