matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje wymierne
ALa33:
4−2x
f(x) =
przyjmuje wartosci ujemne dla argumentow nalezacych do przedziały
3x+d
(−niesk,−1) U (2,+niesk). Wyznacz wartosć współczynnika d. Czy d = 3 jest dobrą odpowiedzią?
27 kwi 21:31
Powracający:
To jest wykres dla d=3 wiec ?
27 kwi 21:33
kochanus_niepospolitus:
4+2
6
f(−1) =
=
... no to d=3 musi być (funkcja nie może przyjąć tutaj
−3+d
−3+d
wartości)
0
f(2) =
= 0
6+d
27 kwi 21:34