Logarytmy-dowody
quer: Witam, jak udowodnić istnienie tego wzoru:
loga(bn)=loga*1n(b)
27 kwi 21:20
kochanus_niepospolitus:
zależy z jakich wzorów możesz korzystać
27 kwi 21:22
quer: Na poziomie licealnym
27 kwi 21:23
kochanus_niepospolitus:
załóżmy, że możesz skorzystać ze wzoru:
w takim razieL
| | logb(bn) | | n | | 1 | |
loga(bn) = |
| = |
| = n |
| = |
| | logba | | logba | | | |
analogicznie prawą stronę robisz
27 kwi 21:25
Adamm: raczej tu nie ma miejsca na jakieś nielicealne wzory
27 kwi 21:25
Eta:
czy po prawej podstawą jest a do potęgi 1/n
27 kwi 21:26
kochanus_niepospolitus:
ja się nie pytałem jakie 'nielicealne' wzory ... tylko jakie wzory logarytmiczne można użyć

Bo tak naprawdę one wszystkie udawania się wykorzystując inny
27 kwi 21:28
Eta:
| | logab | | logab | |
P= |
| = |
| =nlogab= logabn=P |
| | logaa1/n | | | |
27 kwi 21:28
quer: Dziękuję bardzo za szybką odp
27 kwi 21:29
Eta:
P=......= L ( miało być
27 kwi 21:31
kochanus_niepospolitus:
można to też udowodnić inaczej, korzystając z:
log
a(b*c) = log
ab + log
ac
| | 1 | |
oraz logab = |
| (to w przypadku prawej strony dodatkowo jest potrzebne) |
| | logba | |
i wykorzystując do tego indukcję matematyczną
27 kwi 21:31
Eta:
"przerost formy nad treścią"
27 kwi 21:32
kochanus_niepospolitus:
oj tam oj tam

dlatego pytałem się z jakich wzorów można korzystać.
Ja pamiętam jak w liceum przy logarytmach nauczycielka pozwalała nam korzystać tylko z tych
wzorów które uprzednio udowodniliśmy.
27 kwi 21:35
kochanus_niepospolitus:
więc najtrudniejsze było udowodnienie pierwszego:
loga(bc) = logab + logac
a reszta już szła 'jak po maśle'
27 kwi 21:36
Eta:
Kiedy to było? ( ...................
27 kwi 21:38
kochanus_niepospolitus:
dawno
27 kwi 21:40