OBLICZ POCHODNĄ FUNKCJI
beti19: Prosze pomózcie czy pochodna z liczby stałej ujemnej tez równa sie zero

?
Oblicz pochodną funkcji :
f(x) = 3x f"(x) =f"(3x") = 3
f(x) = 34 f"(34") = 0
f(x) = −2 to czy f"(−2") = też równa się 0

27 kwi 21:15
kochanus_niepospolitus:
pochodna ze stałej (dowolnej) zawsze jest równa 0
druga sprawa ... pisząc f''(x) zapisujesz DRUGĄ pochodną

po drugie:
f'(3x
') jest zapisem nieprawidłowym i to straszliwie nieprawidłowym
f(x) = 3x ; f'(x) = 3 <−−− tak wygląda prawidłowy zapis
27 kwi 21:17
beti19: bardzo Ci dziekuję chciałam sie upewnić czy z liczby ujemnej też pochodna równa jest zero
przepraszam że żle zapisałam, ten znaczek ma być poza nawiasem
27 kwi 21:37
kochanus_niepospolitus:
nieee ... 'ten znaczek' ma być tylko " przy f " i ma to być postać
f'(x) 
dokładnie tak
a nie jakkolwiek inaczej
27 kwi 21:38
kochanus_niepospolitus:
zapisanie f(x) = 3x ; f'(3x) jest błędne ... bo f'(3x) = 9

(nie będę się wdawał w szczegóły
... po prostu zapamiętaj, że to jest BŁĘDNY zapis)
27 kwi 21:39