Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których rozwiązaniem jest zbiór licz
Martin: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji określonej wzorem
f(x) = log(x2 + m −2) / √m2x2 +4x +1 jest zbiorem liczb rzeczywistych
i założyłam, że m−2 nie może się równać 0, a w liczniku najchętniej bym założyła, że m=1, żeby
móc to sprowadzić do wzoru skróconego mnożenia, ale tak serio to nie wiem co z tym zrobić, nie
ogarniam tych zadań, gdzie rozwiązaniem ma być zbiór liczb rzeczywistych
27 kwi 21:06
kochanus_niepospolitus:
skoro mamy mieć Df = R, to:
x2 + m − 2 > 0 (więc m−2 > 0)
√m2x2+4x+1 > 0 (więc m2x2+4x+1>0, więc Δ<0 i m≠0)
27 kwi 21:09
Powracający: Artur z jakiej otchlani powrociles?
Ja tez powracam
27 kwi 21:13
kochanus_niepospolitus:
Jak widzisz ... z czeluści piekieł powróciłem.
A tam oczywiście to co napisałem winno być od razu bez pierwiastka
27 kwi 21:15
Martin: Już wszystko jasne, dzięki
27 kwi 21:17