zadanie z parametrem
Krakus: Wyznacz wszystkie wartości parametru a ⁄= −1 , dla których wykres funkcji f (x) =
ax+2a−2x−a nie ma punktów wspólnych z prostą y= a2−3a+1 .
27 kwi 21:02
27 kwi 21:13
Krakus: Jack al3e dlaczego potem porównujemy to wyrażenie z a?
27 kwi 21:18
Jack:
poniewaz mamy funkcje
dziedzina tej funkcji jest x ∊ R \ {a}
tzn. dla x=a bysmy mieli dzielenie przez zero,
zatem przyrownujac do a, no to sprawdzamy
kiedy otrzymamy takie wyrazenie, ze jest ono sprzeczne z dziedzina
czyli dokladnie to czego szukamy
27 kwi 21:22
Krakus: Dzięki
27 kwi 21:25