dowod
Xyz: | 1 | |
Kąty α i β są kątami ostrymi Δprostokątnego i spełniony jest warunek sin2α− |
| cosβ=0 |
| 3 | |
Oblicz wartość wyrażenia sin
2a*sinβ−cos
2α*cosβ.
Próbuje na wszelkie możliwe sposoby jednak nie wychodzi.
Jest w stanie ktoś pomóc ?
27 kwi 21:01
kochanus_niepospolitus:
cosβ = sinα <−−− z własności trygonometrycznych to wynika (patrz trójkąt prostokątny)
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
sin
2αsinβ − cos
2αcosβ = sin
2αcosα − cos
2αsinα = sinαcosα(sinα−cosα)
z warunku masz:
| 1 | | 1 | |
sin2α − |
| sinα = 0 −> sinα=0 lub sinα = |
| ... oczywiście wybierasz opcję nr.2 (bo |
| 3 | | 3 | |
dla nr.1 wychodziłoby, że α=90
o)
| 1 | | √8 | |
skoro sinα = |
| to cosα = |
| (wyliczone z jedynki trygonometrycznej) |
| 3 | | 3 | |
sinαcosα(sinα−cosα) = ...
27 kwi 21:07
Xyz: super, dzięki wielkie
27 kwi 21:17
Eta:
α −−− ostry
to sinα=cosβ i cosα= sinβ
| 1 | | 1 | |
sin2α= |
| sinα ⇒ sinα= |
| = cosβ |
| 3 | | 3 | |
| 2√2 | |
i cosα=√1−sin2α= |
| = sinβ |
| 3 | |
W= ...................
27 kwi 21:51