edzia: zad 5 rozwiaz rownania
a)(3x-2)
2-x
2-2x=1
b)2x
2-32=0
c)4x
2+5x=0
moglby mi ktos pomoc, dochodze do pewnego momentu przy rozwiazywaniu co nie wiem co
dalej. chcialam zobaczyc jak to sie rozwiazuje

! I czy dobrze to robiłam?
10 lis 13:29
edzia: i jeszcze mam taki
y=2x3-5x2-4x+3=0
10 lis 13:31
Madzia: (3x-2)2-x2-2x=1
Rozwiązanie: nawias ze wzoru skróconego mnożenia:
9x2-12x+4-x2-2x-1=0
8x2-14x+3=0
obliczasz deltę
Δ=(-14)2-4*8*3=196-96=100
√100=10
X1=14+10/2*8=24/16=1,5
X2=14-10/2*8=4/16=1/4
i to są rozwiązania
b)
2x2-32=0
Δ=02-4*2*(-32)=256
√256=16
X1=0+16/2*2=16/4=4
X2=0-16/2*2=-16/4=-4
c)
4x2+5x=0
Δ=52-4*4*0=25
√25=5
X1=-5+5/2*4=0
X2=-5-5/2*4=-10/8
10 lis 21:47
coco:
b) i c) mozna prościej sorrry ,ze sie wcinam

bo to równania niezupełne !1
b) podzielić bydwie str, przez 2
x
2 - 16 =0 tzn (x-4)(x+4) =0 <=> x = 4 x = - 4
c) x( 4x +5) =0 <=> x =0 lub 4x = - 5 → x = - 5/4
chyba prosciej CO

?

10 lis 22:19
róża: (1/2x−4)2=(1/2x+4)2
2 paź 21:40
2 paź 21:42
pigor: ..., no to jeszcze np. tak :
2x3−5x2−4x+3=0 ⇔ 2x
3+2x
2−7x
2−7x+3x+3= 0 ⇔
⇔ 2x
2(x+1)−7x(x+1)+3(x+1)= 0 ⇔ (x+1) (2x
2−7x+3)= 0 ⇔
⇔ (x+1) (2x
3−6x
2−x+3)= 0 ⇔ (x+1) [2x
2(x−3)−1(x−3)]= 0 ⇔
⇔ (x+1) (x−3)(2x
2−1)= 0 ⇔ x+1=0 lub x−3=0 lub 2x
2−1=0 ⇔
⇔
x= −1 lub
x= 3 lub
√2x−1=0 lub
√2x+1=0 ⇒
⇒ x=
12√2 lub x= −
12√2 ⇒
x∊{−1,3,12√2,−12√2 } . ...
2 paź 22:11
Jakub: X2−42−4x+16=0
5x4−6x3+x2=0
6 sty 15:34
Olga: √x2−2x+1=1
11 wrz 20:04
Jack: kto tutja odkopuje posty?
11 wrz 20:41
Janek191:
√ x2 − 2x + 1 = 1 ; ( x − 1)2 ≥ 0
I x − 1 I = 1
x − 1 = − 1 lub x − 1 = 1
x = 0 lub x = 2
===================
11 wrz 21:15
hana: 1/2+1<1/3x+2
−2/3x−1>1/3−x
3 gru 20:53
hana: (3n−2) (n−6)
2n (n−2m) (3+m)
3 gru 20:56