Zadanie tekstowe z równań kwadratowych
Noob: Robię zadanie w którym mam obliczyć liczbę osób wiedząc że z z pewnej okazji wysłano 132 SMS−y.
| | n(n−1) | |
Pokazałby mi ktoś jak dojść do dobrego obliczania delty? Korzystam ze wzoru |
| . |
| | 2 | |
27 kwi 20:47
Eta:
n(n−1)=132 =12*11 ⇒ n=12
27 kwi 20:50
Noob: A można do tego dojść jeszcze jakoś inaczej? Podobnie
27 kwi 20:52
Eta:
n(n−1)=132 i n∊N+
n
2−n−132=0 Δ=............... i licz jak "kochasz " deltę
27 kwi 20:54
Noob: A w tym wzorze n(n−1) zawsze wstawia się 1? Bo w zeszycie mam coś napisane że np w zadaniu "W
jakim wielokącie liczba przekątnych jest 3,5 razy większa od liczby boków", to mam n(n−3)
27 kwi 21:01
Powracający: jesli napiszesz ze liczba przekanych to n(n−3) to polczysz je dwa razy
27 kwi 21:09