Probal
Benny: | | 1 | |
Załóżmy, że płeć dziecka to chłopiec lub dziewczynka z tym samym prawdopodobieństwem |
| i |
| | 2 | |
że jest niezależna od płci innych dzieci. Załóżmy też, że prawdopodobieństwo nadania chłopcu
drugiego imienia Franek to p. Wylosowano rodzinę z dwójką dzieci i okazało się, że jedno z
dzieci ma na drugie imię Franek. Jaka jest szansa, że drugie z dzieci to też chłopiec(być może
o tym samym drugim imieniu)?
27 kwi 20:43
powrócony z otchłani:
P(A) = p/2
27 kwi 20:46
kochanus_niepospolitus:
tfu ... oczywiście inaczej:
A∩B − mamy dwóch chłopów z czego (minimum) jeden to Franek
B − mamy Franka
| | | |
P(A|B) = |
| = |
| | | p | | 1 | | p | | 1 | | p2 | |
| * |
| *2+ |
| * |
| *2 − |
| | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| |
| | 2p−p2 | | 2 | |
= |
| = 1 − |
| |
| | 4p−p2 | | 4−p | |
27 kwi 20:56
Benny: dzięki
27 kwi 21:27
kochanus_niepospolitus:
Mam nadzieję, że wiesz skąd co tutaj jest
27 kwi 21:43
Benny: Tak średnio
27 kwi 22:06
kochanus_niepospolitus:
| p | | 1 | |
| * |
| *2 <−−− prawdopodobieństwo wylosowania franek + chłop lub chłop + franek |
| 2 | | 2 | |
| | p2 | |
− |
| <−−− trza odjąć opcję franek + franek którą wcześniej policzyłem dwukrotnie |
| | 2 | |
| | p | | 1 | |
a w mianowniku jest jeszcze dodatkowo |
| * |
| *2 <−−− prawdopodobieństwo wylosowania |
| | 2 | | 2 | |
franek + dziewoja lub dziewoja + franek
27 kwi 22:13
Benny: Licznik rozkminiłem, ale później zmyliło mnie to jednak odejmowanie w nim

Dzięki raz jeszcze
27 kwi 22:16
Benny: Jak wyglądałaby Ω w tym wypadku?
27 kwi 22:22
kochanus_niepospolitus:
Ω = 1
27 kwi 22:24
Benny: Chodzi mi o elementy omegi
27 kwi 22:36
kochanus_niepospolitus:
hmmm
to może tak
| 1 | | 1 | |
| * |
| −−− dziewoja i dziewoja |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1−p | |
| * |
| −−− dziewoja i 'nie franek' |
| 2 | | 2 | |
| 1−p | | 1 | |
| * |
| −−− 'nie franek' i dziewoja |
| 2 | | 2 | |
| 1−p | | 1−p | |
| * |
| −−− nie franek i nie franek |
| 2 | | 2 | |
| p | | 1−p | |
| * |
| −−− franek i nie franek |
| 2 | | 2 | |
| 1−p | | p | |
| * |
| −−− nie franek i franek |
| 2 | | 2 | |
jak widzisz ... przyjąłem sobie, że kolejność ma znaczenie
zauważ także, że:
| p | | 1−p | | 1−p | | p | | p | | p | |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 2p(1−p) + p2 | | 2p − 2p2 + p2 | | p | | 1 | | p2 | |
| = |
| = |
| * |
| *2 − |
| <−−− czyli to co ja |
| 4 | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
mam w liczniku
27 kwi 22:48
kochanus_niepospolitus:
w Ω jeszcze oczywiście jest jeszcze:
| 1 | | p | |
| * |
| −−− dziewoja i franek |
| 2 | | 2 | |
| p | | 1 | |
| * |
| −−− franek i dziewoja |
| 2 | | 2 | |
27 kwi 22:49