rachunek różniczkowy
Znawca:

wyznacz najmniejszą i największą wartość w funkcji f w danym przedziale:
| | x(x−5)2 | |
f(x)= |
| , <0;6> |
| | x2+3 | |
Ogólnie to doszedłem do tego momentu, że wyznaczyłem dziedzinę D
f=D
f'=R i obliczyłem
pochodną.
No i przyrównałem do zera.
(x−1)(x−5)(x
2+6x+15)=0
Wartość najmniejsza będzie w punkcie x=5, natomiast nie wiem gdzie będzie największa.
27 kwi 20:26
Jerzy:
Pokaż tą pochodną.
27 kwi 20:40
Znawca: | | x4−16x2−60x+75 | |
f'(x)= |
| |
| | (x2+3)2 | |
Przyrównałem do zera, pomnożyłem przez mianownik i podzieliłem najpierw przez (x−1), a
następnie wielomian trzeciego stopnia przez (x−5). No i wyszło:
(x−1)(x−5)(x2+6x+15)=0
x=1 x=5 Δ<0
27 kwi 20:47
Znawca: Aaaaa, no tak. Źle rysunek zrobiłem. Przecież punkt x=0 jest po lewej x=1. No i wtedy maksimum
będzie dla x=1, bo należy do przedziału
27 kwi 20:55