mmm
Bartek: Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej jeśli wiadomo że przyjmuje ona wartości
ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy x∈(−∞;−2)+(3;+∞) a jej zbiorem wartości jest
przedział(−∞;12,5>.
27 kwi 20:02
Powracający: Z tresci zadania wiemy ze a<0
x
1= −2 i x
3=3
wiec f(−2)=0
f(3)=0
takze to ze y
w=q= 12,5
| | x1+x2 | |
takz eto ze xw=p= |
| = 0,5 |
| | 2 | |
27 kwi 20:24
Bartek: jak to wyprowadziłeś?
27 kwi 20:30
Powracający:

Ogolnie wiem jak wyglada wykres funkcji kwadratowej
Skoro przyjmuje wartosci ujemne w tych przedzaialach to jej wykres musi wygladac tak
x
1=−2 i x
2=3 to miejsca zerowe (takie sa przedzaialy
Patrz jaki jest zbior wartosci .
| | x1+x2 | |
a ww=p= |
| to znay wzor |
| | 2 | |
27 kwi 20:40