zadanie
majkelo: | | 3 | |
Paweł i marek kolekcjonują znaczki.Stosunek znaczków marka do znaczkó pawła wynosi |
| . |
| | 2 | |
gdyby każdy miał 40 znaczków wiecej niż obecnie to stosunek znaczków pawła do znaczków marka
x−znaczki marka
y−znaczki pawła
co robie źle ?
27 kwi 19:59
Adamm: x/y=3/2 a nie 2/3
27 kwi 20:07
majkelo: | | 3 | |
to i tak coś nie tak bo x= |
| y wtedy 2*{3}{2}y +80=y+40 |
| | 2 | |
3y+80=y+40 y=−20

cos nie tak
27 kwi 20:26
Adamm: | | y+40 | | 1 | |
po powinno być jeszcze |
| = |
| |
| | x+40 | | 2 | |
27 kwi 20:32
Adamm: przeczytaj treść dokładnie
27 kwi 20:32
majkelo: imiona miejscami potem zamienili cwaniaki
27 kwi 20:35
majkelo: | | 3 | |
Ale to i tak nie wychodzi tak jak napisałeś x= |
| y |
| | 2 | |
2y+80=1,5y+40
27 kwi 20:37
Adamm: źle podstawiłeś
27 kwi 20:38
majkelo: Jak źle ? Gdzie dokładnie ?
27 kwi 20:41
Adamm: hmm
a jednak nie
zadanie widocznie jest nierozwiązywalne
27 kwi 20:48
majkelo: hmm
27 kwi 20:52