27 kwi 19:33
Mila:

Tomek daj raczej na wrzute, ale narysuj to porządnie.
Weź linijkę i jedź od dołu do góry , jeżeli wykres przecinasz w jednym miejscu to
różnowartościowa.
27 kwi 20:14
Mila:

2) to nie jest funkcja różnowartościowa , różowa linijka ( pozioma) przecięła wykres w dwóch
punktach.
f(−2)=f(0)
27 kwi 20:17
Mila:

to nie jest wykres funkcji różnowartościowej ponieważ
f(−3)=f(5)=1
dla dwóch różnych argumentów ; −3 5 przyjmuje wartość 1
a także dla
x=−2 i x=2 przyjmuje wartość 2.
27 kwi 20:20
Powracający: Pewnie spojrzy jutro .
27 kwi 20:26
Eta:
Witam

Na forum "cisza"

jakby matura miała być dopiero za 6 m−cy
27 kwi 20:28
Powracający: Dobry wieczor

Pozdrawiam

dadza rade
27 kwi 20:31
27 kwi 20:35
27 kwi 20:48
kochanus_niepospolitus:
c) NIE JEST funkcją (patrz pionowa kreska)
27 kwi 21:00
kochanus_niepospolitus:
tfu ... (b) nie jest funkcją oczywiście

c) nie jest różnowartościowa (patrz pozioma kreska)
27 kwi 21:01
kochanus_niepospolitus:
funkcja różnowartościowa to taka funkcja która przyjmuje jakąś wartość co najwyżej jeden raz

czyli:
f(a) = f(b) ⇒ a = b
27 kwi 21:02
Tomek: a gdzie tu są dwie wartości ?
27 kwi 21:54
Tomek: nie kumam tego w ogóle idzie kreska przecina tylko raz a nie jest różnowartościowa , jak mam
tabelkę albo liczby to widzę ale skąd tu mam wiedzieć ?
27 kwi 21:59
kochanus_niepospolitus:
w tym co ostatni podałeś:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/cd374df73b0e29f0
a) przyjmuje dwie wartości dla różnych 'x' (patrz prawie pionowa linia na końcu)
b) to nie jest funkcja (patrz pionowa linia na samym początku)
c) to nie jest funkcja (patrz pionowa linia na początku i dla x>0), a nawet jeżeli to nie jest
różnowartościowa (patrz pozioma linia dla x>0)
27 kwi 22:00
kochanus_niepospolitus:
czerwona nie jest różnowartościowa bo dla pewnego przedziału przyjmuje taką samą wartość
(patrz pozioma linia w połowie wykresu)
niebieska nie jest różnowartościowa bo przyjmuje taką samą wartość dla różnych 'x'
zielona nie jest w ogóle funkcją (patrz pionowa linia)
27 kwi 22:03
Mila:

Tomek drugie zadanie jest bardzo niechlujnie przepisane z tablicy.
To nie są wykresy funkcji. Postaraj się o materiały od odpowiedzialnej uczennicy.
A dlaczego Ty nie przepisałeś dokładnie z tablicy?
Popatrz na moje rysunki i postaraj się zrozumieć różnowartościowość funkcji.
zadanie (1)
a)
f(x)=x
2 dla x∊N to już Ci rysowałam dla kilku argumentów − f. różnowartościowa.
b)
f(x)=x
2 dla x∊R ta funkcja nie jest różnowartościowa
c już było
(d) w następnym wątku.
27 kwi 22:05
Mila:

d)
f(x)=|x|+3 dla x∊R
Napisz odpowiedź z uzasadnieniem.
27 kwi 22:08
Eta:
Mila pracuje

( a my żartujemy
27 kwi 22:09
Tomek: ale nikt nie rysował tego z linijką , to było z tablicy jednemu narysuje się pionowo drugiemu
lekko ukośnie, a pytanie jest które wykresy przedstawiają funkcje różnowartościowe, a nie
czy to są funkcje czy nie to jest szkoła zaoczna tu nikt nie nosi linijki a nauczyciel na
tablicy rysuje na oko
27 kwi 22:18
Eta:
"na oko" .... to chłop ..... detnął
27 kwi 22:19
kochanus_niepospolitus:
Tomek ... cholera jasna ... trza widzieć co się przerysowywuje z tablicy.
No dobra ... załóżmy, że nie ma tam linii pionowych w (c) ... to nadal (a) i (b) i (c) NIE SĄ
różnowartościowe
No chyba że i linii poziomych nie ma ... ale tego już nie wiemy ... prawda

27 kwi 22:20
kochanus_niepospolitus:
tfu ... znaczy się (b) byłaby różnowartościowa (o ile nie ma linii pionowych)
27 kwi 22:21
27 kwi 22:28
27 kwi 22:29
kochanus_niepospolitus:
no to jeszcze raz:
(a) nie jest różnowartościowe ... argumentacja co przy f(x) = x2 dla x∊R
(b) o ile nie ma linii pionowych to jest różnowartościowa
(c) nie jest różnowartościowa (jeżeli jest ta linia pozioma)
27 kwi 22:31
kochanus_niepospolitus:
ad (c) o ile oczywiście na początku nie ma linii pionowej
27 kwi 22:32
Tomek: to mam problem
27 kwi 23:02