zadanie
Mechanik: liczby x1=√5+1 oraz x2=1−√5 sa miejscami zerowymi funkcji f(x)=2x2+(k+l)x−k−2l. Wyznacz
k i l.
Mogę sobie podstawić raz x1 a raz x2 w miejsce ,x' i otrzymam układ równan ?
27 kwi 18:53
Adamm: 2(x−1−√5)(x−1+√5)=2(x−1)2−10=2x2−4x−8
27 kwi 18:57
Mechanik: Rozumiem że to wyrażenie 2(x−1−√5)(x−1+√5) wyszło Ci 2(x−1)2 −10
Czy na pewno dobrze ?
27 kwi 19:03
Adamm: na pewno
27 kwi 19:06
Mechanik: No dobra i teraz przyrównuje je do siebie.Skracam 2x2 i potem dwa układy równan raz w miejsce
x
wstawiam √5+1 a raz 1−√5 ?
27 kwi 19:14
Powracający: Po co ?
Przy x stoi k+l i to= −4 bo tam stoi taki wspolczynnik przy x
tak samo c= −k−2l z obliczen wychodzi wspolczynnik c=−8
{k+l=−4
{−k−2l=−8
Proszse to rozwiazac
27 kwi 19:18
Mechanik: Ahhh racja , k=−7 , l=−4
27 kwi 19:22
Powracający: Czy −7+(−4) da −8?
27 kwi 19:23
Powracający: nie −8 tylko (−4)?
27 kwi 19:25
Mechanik: Ojjj −8 , mały wypadek przy pracy
27 kwi 19:35
Powracający: No calkiem mały

Metoda przeciwnych wspolczynnikow (dodajemy 1 rownanie do drugiego
−l= −12 to l=12
k=−4−l to k= −4−12 = −16
Rozwiaz ten uklad metada przezz podsatwienie i sprawdz czy wyjdzie to samao
Z 1 k= −4−l
do drugiego
−(−4−l)−2l=−8
4+l −2l=−8 dokoncz
27 kwi 19:44
majkelo: Tak wiem wiem..Dziekuję
27 kwi 19:46
'Leszek: Mozna skorzystac ze wzorow Viete'a :
x1 + x2 = 2 ⇔ −( k + l )/2 = 2
x1 *x2 = − 4 ⇔ − ( k+ 2l)/2 = −4
27 kwi 21:18