Wyznacz liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m
Pyra: Chcę narysować wykres tego równania dlatego wyznaczyłam miejsca zerowe (x=0 i y=0) oraz
dziedzinę (x=R\{−2})
Następnie chciałam obliczyć granice na krańcach. W tym momencie mam problem. Liczę lim
x→∞ i
lim
x→−∞ czy lim
x→−2+ i lim
x→−2−. Jeśli to drugie to czy mogłabym prosić o
rozpisanie? Nie za bardzo wiem jak to ugryźć.
27 kwi 18:32
Adamm: x≠−2
2x2=mx2+4mx+4m
0=(m−2)x2+4mx+4m
0≠−8 ( z warunku x≠−2)
dwa rozwiązania dla Δ>0, jedno dla Δ=0, brak dla Δ<0
27 kwi 18:40