Wielomiany
QQnia: Dla jakich wartości parametru m równanie (x+2)[(m+1)x
2−4mx+m+1]=0 ma trzy różne pierwiastki
ujemne?
Zrobione ale nie zgadza się z odpowiedzią.
Moje warunki Δ>0, x
1+x
2<0, x
1x
2>0, m≠−1
| | 1 | |
Moja odpowiedź to m∊(−1,− |
| ) |
| | 3 | |
W książce jest m∊(−
∞,−1)suma(1,
∞)
Co jest nie tak?
27 kwi 18:15
QQnia: próbował ktoś? Mam poprawne warunki?
27 kwi 18:42
Adamm: masz złe warunki, jeszcze jeden powinien być
27 kwi 18:42
QQnia: mogę wiedzieć jaki?
27 kwi 18:56
Jack:
jednym pierwiastkiem juz jest x = −2
zatem pozostale musza byc rozne od −2.
podstaw za iksa −2 i sprawdz jak wyglada wtedy m
27 kwi 18:59
QQnia: ok dzieki
27 kwi 19:00
Mila:
1) Poczekaj to napiszę, przez nieuwagę wykasowałam wszystko co napisałam.
Sprawdź dla jakiego m rozwiązaniem równania kwadratowego liczba x=−2 jest rozwiązaniem.
Odp. w książce błędna ( wg moich obliczeń)
Dopiero po 20 napiszę.
2) Tam masz rysunki
https://matematykaszkolna.pl/forum/352654.html
27 kwi 19:25
Mila:
Widzę, że nie jesteś już zainteresowana, to nie piszę.
27 kwi 20:01